PE PIATA INTERNATIONALA A CEREALELOR RUSIA ESTE UN LIDER INCONTESTABIL

Datorită creșterii constante a producției cerealiere, precum și atenției guvernului și președintelui în această chestiune, Rusia s-a transformat într-un adevărat gigant de export al grîului, producînd, anual, 130 de milioane de tone și exportînd peste 34 de milioane. Astfel, Rusia a pus capăt dominaţiei de lungă durată a Statelor Unite pe piața internațională a producției agricole.

Rusia a bătut toate recordurile, atît la producerea grîului, cît și la nivelul prețurilor, în timp ce SUA continuă să-și cedeze pozițiile în acest domeniu al comerțului. Exportul producției agricole a Rusiei, atît mulțumită cursului relativ scăzut al valutei, cît și grație susținerii colosale din partea guvernului și președintelui rus, continuă să crească.

După cum a declarat și ministrul agriculturii din Rusia, Aleksandr Tkaciov, ”Rusia a reușit să înlăture Statele Unite de pe pozițiile de lider în exportul mai multor mărfuri agricole și este foarte bucuroasă de acest fapt”. Se prognozează că în acest an producătorii agricoli vor reuși să obțină cea mai mare roadă din ultimii 100 de ani. Ediția americană The Wall Street Journal precizează că în sezonul agricol următor Rusia poate colecta 183 de milioane de tone de grîu. Potrivit directorului general al Institutului Pieței Agrare din Rusia, Dmitri Rîliko, există două premize benefice pentru exportatorii ruși: în primul rînd – prețurile mici ( din cauza cursului scăzut al rublei ) și situarea piețelor de bază în apropierea Rusiei. ”Cursul relativ scăzut al rublei este un factor benefic pentru exportul grîului rusesc, din acest motiv noi așteptăm creșterea treptată a producerii și a exportului”, a adăugat Rîliko. Iar ministrul agriculturii Tkaciov a declarat recent că în perspectiva apropiată volumul grîului recoltat poate ajunge la 200 milioane de tone.

În același timp, producţia agricolă în SUA, concurentul de bază al Rusiei, întîmpină dificultăți serioase. Acest lucru e legat, în particular, de condițiile climaterice, care nu permit alocarea mai multor terenuri pentru agricultură. Astfel, se așteaptă ca în sezonul curent în SUA producția agricolă să scadă cu 25%.

Condițiile nefavorabile climaterice și creșterea producției în Rusia au condus la închiderea Oficiului Asociației americane a exportatorilor de grîu în Egipt. Un reprezentant al Asociației a declarat că ”a te opune Rusiei sau a concura cu ea în domeniul agrar este imposibil”. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului agriculturii din Washington, în anul 2017 exportul SUA de grîu s-a redus pînă la 15% din cifra globală.

După Donya-e-eqtesad, Iran