PE ÎNŢELESUL TUTUROR: AVANTAJELE OFERITE DE UE ŞI DEZAVANTAJELE UNIUNII VAMALE

FOTO: Uniunea Vamală a dictatorilor: Cînd Putin a decis să anexeze Crimeea, s-a sfătuit cu Lukaşenko şi Nazarbaev?  

Pariaţi pe Uniunea Europeană! (III)

Dacă Republica Moldova ar adera la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, adepţii acesteia ne asigură că vom trăi bine. „Obţinerea păcii” este, de asemenea, unul din argumentele cel mai des invocate de apologeţii apropierii de Federaţia Rusă în detrimentul Uniunii Europene. „Nici nu mai are rost să luptăm pentru a intra în clubul select al statelor europene pentru că ruşii sînt mai puternici şi nu vom face faţă provocărilor” încearcă să prezică unii dintre cinicii moldoveni. Cu alte cuvinte, dacă vrem să avem linişte, trebuie să acceptăm „ofertele Moscovei” şi să ne integrăm în Uniunea Vamală.

Chiar aşa să fie? Ne sînt protejate interesele, fie ele economice, fie politice, dacă facem parte din Uniunea Vamală mai mult decît s-ar întîmpla dacă ne-am integra în Uniunea Europeană? Pentru a demonstra că situaţia nu se prezintă altfel decît în negru ar exista infinit de multe argumente, însă ne vom folosi de o situaţie recentă şi anume de intervenţia Federaţiei Ruse în Ucraina.
Cînd Putin a decis să anexeze Crimeea, s-a sfătuit cu partenerii săi din Uniunea Vamală, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko şi al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev? În momentul în care a fost ameninţat de Occident cu sancţiuni economice, despre care a ştiut cu siguranţă că se vor repercuta inclusiv asupra cetăţenilor simpli din statele membre ale Uniunii Vamale, i-a întrebat oare dacă sînt de acord cu intervenţia în Ucraina? Desigur că nu! A acţionat unilateral, fără să ţină cont că acest demers va afecta economia Belarusului şi a Kazahstanului şi nivelul de trai al locuitorilor.

A sacrificat interesele legitime ale acestor oameni, i-a pus în pericol, sfidînd reglementările internaţionale şi tratatele semnate.

Vă rugăm să faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi să încercaţi să aflaţi cum s-ar fi comportat Vladimir Putin faţă de Republica Moldova, presupunînd că noi am fi făcut parte din Uniunea Vamală în momentul în care Moscova a decis să anexeze Crimeea. Altfel decît a făcut-o faţă de partenerii Belarus şi Kazahstan? Adică s-ar fi consultat anterior cu oficialii de la Chişinău? Dacă aceştia ar fi zis că nu sînt de acord pentru că sancţiunile Occidentului se vor răsfrînge şi asupra Republicii Moldova, ar fi ţinut Moscova cont de poziţia noastră? Cu siguranţă că nu!

Să vedem, în schimb, cum acţionează Uniunea Europeană. Vom demonstra preocupările acestei entităţi pentru asigurarea păcii şi bunăstării chiar şi pentru cei care nu au avut şansa de a face parte din acest club select.
Uniunea Europeana a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 2012, ca recompensă pentru susţinerea unor cauze majore precum pacea, reconcilierea, democraţia şi drepturile omului. Banii primiţi a decis să-i doneze copiilor cărora nu li s-a oferit şansa de a trăi în pace.

Conform datelor postate pe site-ul oficial al Uniunii Europene, din cei aproximativ 75 de milioane de copii de pe glob care nu au acces la educaţie, jumătate trăiesc în zone de conflict. Cu toate acestea, asistenţa umanitară oferită educaţiei este absolut insuficient finanţată, motiv pentru care UE a decis să sprijine proiectele educaţionale de urgenţă în întreaga lume. În acest sens, a suplimentat cu mult suma primită o dată cu Premiul Nobel (930.000 de euro), donînd 2 milioane de euro.

Astfel, peste 28.000 de copii au beneficiat pîna acum de cele patru proiecte selectate anul trecut. Proiectele „Copiii păcii” se axează pe furnizarea de sprijin educaţional. În Irak, de exemplu, proiectul le permite tinerilor refugiaţi sirieni cu vîrste cuprinse între 5 şi 15 ani să participe, sub supraveghere, la activităţi recreative şi terapeutice. În spiritul Premiului Nobel pentru Pace, UE va continua să furnizeze programe educaţionale în zone de conflict. Pentru 2014, UE a dublat din nou resursele, alocînd o sumă suplimentară de 4 milioane de euro pentru proiecte de care vor beneficia peste 80.000 de copii afectaţi de război.

Analizate din această perspectivă, Uniunea Vamală şi Uniunea Europeană se prezintă ca două entităţi complet diferite.

Uniunea Vamală reprezintă un club de state cu o „democraţie” dirijată de Kremlin, în timp ce Uniunea Europeana este guvernată de principii democratice, în care opinia fiecărui cetăţean contează.

Dacă vreţi ca fii noştri să se numere printre cei care oferă sprijin pentru cei din zone de conflict, alăturaţi-vă Uniunii Europene! Daca vreţi să avem copii afectaţi de conflict, care să primească sprijin, alăturaţi-vă Uniunii Vamale!
Aşadar, dacă vă doriţi PACE, pariaţi pe Uniunea Europeană!

Moldova Suverană