PE CINE VA NUMI MAIA SANDU IN FUNCTIA DE PREMIER

Președintele Maia Sandu participă în această seară la o emisiune de la un post privat de televiziune în care a vorbit despre procedura pe care trebuie să o aplice în momentul în care Ion Chicu pleacă în demisie.

Președintele Maia Sandu a declarat că, potrivit Constituției, este obligată să numească un premier din rîndul aceluiași cabinet de miniștri, dacă premierul renunță la mandat.

”Astăzi am primit cererea premierului Chicu și la 1 ianuarie voi veni cu o decizie care va spune cine va fi prim-ministru din miniștrii rămași. În conformitate cu legea, eu sînt obligată să numesc un prim-ministru din actualii miniștri. E același Guvern din care se numește un prim-ministru în exercițiu”, a precizat Maia Sandu.

Șeful statului a evitat însă să ofere un nume și a precizat că acesta va deveni cunoscut în prima zi a anului 2021. 

”Planul lui a fost să plece. El mi-a spus care sînt intențiile lui și cu asta s-a încheiat discuția”, a declarat Maia Sandu. 

Ion Chicu a anunțat demisia echipei sale guvernamentale în data de 23 decembrie și a spus că nu va exercita interimatul funcției după 31 decembrie. Președintele Maia Sandu ar urma să desemneze un premier interimar.

Joi, 31 decembrie, la ora 10:00, într-o conferință de presă ce va fi organizată în sediul Guvernului, premierul Ion Chicu, împreună cu vicepremierul Sergiu Pușcuța, ministrul Finanțelor, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și Anatol Usatîi, ministrul Economiei și Infrastructurii, vor prezenta informații ample despre executarea bugetului pe 2020, despre situația macro-economică și socială din țară.

Maia Sandu a mai spus că joi, 31 decembrie, deputații PAS vor solicita Curtea Constituțională să se pronunțe în regim de urgență dacă Parlamentul se poate autodizolva, ca alegerile parlamentare anticipate să fie declanșate cît mai curînd posibil.

În alt contest, Maia Sandu a declarat că este gata să meargă într-o vizită oficială la Moscova dacă va fi invitată de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Sursa: sputnik.md