PE CINE APARA CEI CARE IL ATACA PE PROCURORUL GENERAL STOIANOGLO

Morari, jupînul şef bugetar al unei familii care întoarce milioanele cu lopata

Scriam în articolul precedent despre poziţionarea absolut surprinzătoare a diplomaţiei americane şi europene faţă de Procuratura Generală imediat după ce Viorel Morari a fost suspendat din funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie (PA). Aceasta în contextul în care parcă se sugera că ar exista semne de întrebare faţă de legitimitatea inculpării penale a lui Morari. Fireşte că acele comunicate au fost „ambalate diplomatic”, pomenindu-se de „îngrijorări” cu privire la reforme etc. Atitudinile politice şi diplomatice româneşti nu ne-au mirat deoarece este bine ştiută complicitatea „fraţilor români” cu Plahotniuc, dar ca occidentalii să cadă în plasa dezinformărilor Bucureştiului nu ne-am aşteptat.

Imediat ce Morari a spus că este „o victimă a lui Stoianoglo şi Dodon”, „fraţii români” au sărit ca arşi, în calitate de avocaţi nedeclaraţi a ceea ce, la urma urmei, se numeşte Sistemul Plahotniuc, căci Morari a fost unul dintre pilonii acestuia. Apoi au urmat ceilalţi…!

 

Realitatea crudă

În realitate, Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, a fost reținut pentru că este cercetat penal pentru „abuz în serviciu” și „fals în acte” în dosarul cu privire la furtul miliardului, după cum a declarat şi procurorul general Alexandr Stoianoglo, adăugînd că procesul penal în care este vizat Viorel Morari a fost declanşat în ziua de 26 Decembrie 2019, la solicitarea sa, iar procurorul care se ocupă de caz i-a înaintat învinuirea.

Reținerea lui Viorel Morari este legată de o plîngere depusă de Vladimir Plahotniuc în privința omului de afaceri Veaceslav Platon și are conexiuni la investigarea furtului miliardului.Este vorba despre falsificarea unor documente procesuale din cadrul unei cauze penale, acte comise în luna Martie 2017 și este legat de o plîngere depusă de Vladimir Plahotniuc, în baza căreia a fost pornit ulterior un dosar penal pentru denunț calomnios în privința lui Veaceslav Platon și toate activitățile date vizau investigarea furtului miliardului, potrivit experţilor.

 

Familia Morari – o familie de milioane! În euro!

Am scris acest articol, repetăm, pentru ca să înţelegeţi că cei care pînă mai ieri se declarau a fi inamicii cei mai înverşunaţi ai sistemului oligarhic şi tiranic al lui Plahotniuc, brusc, ca la un ordin venit de SUS ori din România secretă, ajung să-l exonereze pe Viorel Morari ori să-i bagatelizeze activitatea de „locotenent” de nădejde al mafiotului fugar. Sîntem siguri că ei şi „unii parteneri români” se tem că Morari ar putea „să dea pe goarnă”, adică să spună tot ce ştie pentru a-şi uşura pedeapsa. Ca să nu fim suspectaţi de rea intenţie ori manipulare, recurgem la surse externe ziarului nostru, respectiv la un articol extrem de detaliat şi documentat publicat de Moldova24.info. Vom reproduce extrasele cele mai semnificative.

Moldova24.info:Viorel Morari, unul dintre cei mai de încredere pioni sau executori (profesioniști) ai lui Vlad Plahotniuc, a reușit să joace bine rolul de victimă a regimului”, relatează sursa citată.„Anume, sub acest rol de victimă, imediat după declanșarea scandalului „Andy`s Pizza”, s-a eliberat „la timp” de la conducerea Procuraturii Anticorupție, pentru ca mai pe urmă să revină, „pe cal alb” la Procuratura Anticorupție, sub guvernarea blocului ACUM. Faptul că Viorel Morari avea acces liber la GBC nu mai contează, sau ne facem că plouă torențial.
În societate există mai multe persoane care au suferit de pe seama acestei mafii, dar mai ales a mafiei din Justiție și le este frică pînă în prezent să se adreseze în instanțe. Cel mai mult a avut de suferit statul. Această caracatiță nu ar fi funcționat dacă nu ar fi drujba lui Morari cu persoane hapsîne pe care tot el le-a infiltrat la funcții cheie, cum este, spre exemplu, Dorin Compan.

Din păcate, Justiția moldovenească nu a documentat corupția procurorului anticorupție, însă este destul de „grăitoare” situația lui materială, adică a rudelor pînă nu demult sărace. Ne referim la caracterul disimulat și disproporționat al veniturilor declarate în raport cu situația materială reală a membrilor familiei, a rudelor ex-procurorului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Ca persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada anilor 2014 – 2019 ar fi dobîndit, pe numele rudelor, afaceri și bunuri mobile și imobile, valoarea cărora depășește mijloacele și veniturile declarate. Potrivit datelor oficiale, în perioada anilor 2014 – 2018, procurorul Viorel Morari și rudele apropiate, au obținut următoarele venituri:

Morari Viorel Gheorghe – 1.425.262,98 de lei, din care 42.100 de lei a constituit ajutorul material din partea părinților, diurne: 7.596 euro și 1.547 dolari.
Vieru Nadejda Ion (soția) – 435.236,43 de lei, din care 117.243 de lei a constituit indemnizațiile alocate de CNAS și 3.600 de RON indemnizațiile alocate de Direcția Asigurări Sociale Vaslui. Morari Oleg Gheorghe (frate) – 785.786,08 de lei. Morari Eugenia Stepan (mama) – 112.465 de lei. Morari Gheorghe Ivan (tata) – 45.763,44 de lei. Durbală Ion Vladimir (socru) – 251.578,35 de lei. Moroi Nicolae Gheorghe (cumnat) – 846.578,52 de lei. Moroi Ana Ion (cumnata) – 151.860,74 de lei.

Încă din perioada activității în Procuratura Generală, Viorel Morari a obținut anumite dividende financiare pe care le-a investit în afaceri de familie.
Inițial, în anul 2013, mama acestuia, Eugenia Morari a fondat SRL „IRAROM-GRUP” (înregistrată la 11.12.2013, cu un capital social de 3.907.290 de lei, avînd ca genuri de activitate în domeniul comerțului cu amănuntul în magazine nespecializate, vînzarea de produse alimentare, băuturi și produse de tutungerie, importul și comercializarea benzinei, motorinei și a gazului lichefiat), compania fiind administrată de fratele procurorului, Oleg Morari. Circumstanțele fondării și dezvoltării întreprinderii comportă elemente de proveniență suspectă a mijloacelor financiare.

Sub gestiunea companiei, familia MORARI a inițiat afaceri în domeniul comercializării petrolului. În acest scop, Viorel Morari ar fi finanțat procurarea terenului care a fost înregistrat pe numele mamei sale cu nr. cad. 3449106.002, cu suprafața de 0,12 ha, fiind edificată o construcție cu două nivele cu infrastructură destinată pentru stațiile PECO în valoare estimativă de cca 100.000 de euro.

Din start, stația a fost arendată de rețeaua de benzinării „PETROM”. Ulterior, după expirarea contractului, a fost transmisă în arendă rețelei „VENTO”, pentru suma de cca 40.000 de lei lunar. Prezintă interes că pe parcursul construcției cît și în perioada de activitate a stației, problemele apărute erau lichidate de către Oleg Morari, sub acoperirea numele fratelui său. Între anii 2015 – 2016, familia Morari a dezvoltat afaceri în producerea energiei electrice din surse regenerabile, prin construcția parcului eolian (cu livrare în rețea). Prin decizia ANRE nr. 116/2017 din 23.03.2017, tariful stabilit pentru achitare către SRL „Irarom-Grup” (pentru o capacitate de 3900 KW) a fost stabilit la 1,13 lei/kWh.

În perioada vizată, SRL „Irarom-Grup” a procurat și a instalat 3 stații eoliene, de producere a energiei electrice (2 stații pe teritoriul adiacent uzinei de zahăr din or. Dondușeni și 1 stație în satul Țaul, r-nul Dondușeni). În prezent, este în proces de construcție a 4-a stație eoliană. Deși acestea ar fi second hand, potrivit estimărilor specialiștilor, investiția ar fi estimată la cca 2.000.000 euro. În perioada anilor 2016 – 2019, SRL „IRAROM-GRUP” a importat elemente pentru construcția stațiilor eoliene în valoare totală de 9.724.115,92 de lei. (…) Reprezentanții SRL „IRAROM-GRUP” ar fi încercat să evite declararea în vamă, la scoaterea din țară, a sumei de cca 900.000 de euro, destinată achitării la achiziționarea stațiilor eoliene.

Viorel Morari nu deține proprietăți, oficial. Figurează doar că a comercializat în 2014 un automobil Skoda Octavia, la suma de 40.000 de lei, sumă esențial diminuată, ce nu corespunde prețurilor reale operabile pe piață. De fapt, a procurat, prin intermediul rudelor, următoarele bunuri: Pe numele părinților Morari Gheorghe și Eugenia, a achiziționat 19 terenuri agricole, majoritatea în anul 2015, cu suprafața totală de 14,9734 ha, cu o valoare totală de piață, la momentul achiziționării bunurilor imobile, cca 22.000 de euro. De asemenea, pe numele lor a achiziționat o casă de locuit cu o construcție accesorie în valoare de peste 15.000 de euro.

Totodată, încă în anul 2010, pe numele acestora, au fost achiziționate, în mun. Chișinău: un apartament, în valoare de peste 60.000 de euro, iar între anii 2012 – 2013, trei încăperi nelocative (cca. 29 m2, 33,4 m2 și 99,3 m2), str. Valea Trandafirilor, 9a, nr. 50, str. Florilor 2, ap. 77 și str. Vasile Alecsandri 100/1, ap. 17, care ar valora în total cca 100.000 de euro, precum și o cota de 1/5 din suprafața totală a bunurilor imobile: casa de locuit individuală, clădirea administrativă și construcțiile accesorii în sect. Centru, str. Alessandro Bernardazzi 7, cu suprafețe de 165,9 m2, 119,7 m2, 84,5 m2, 40,5 m2 și 15,4 m2 , respectiv, la momentul achiziției, în valoare de cca 100.000 de euro.

Pe numele fratelui Morari Oleg, procurorul a achiziționat 77 terenuri agricole cu suprafața totală de 43,0095 ha, la o valoare de cca. 62.000 de euro, preponderent în 2015. De asemenea, a achiziționat 6 terenuri pentru construcții, o casă cu construcție accesorie. Pe numele socrilor Durbală Ion și Vera, în anii 2018-2019, ar fi fost cumpărate două terenuri pentru construcții, în mun. Chișinău, cu o suprafață de peste 12 ari, în valoare totală de peste 80.000 de euro. Pe numele cumnaților Moroi Nicolae și Ana, procurorul a achiziționat 3 apartamente în mun. Chișinău, în 2015 și 2019 (în proces de construcție), valoare finală a acestora fiind de 150.000 de euro. Evident, spun sursele noastre, toate aceste bunuri (doar imobile, fără a ne referi și la cele mobile) au fost procurate din șpaga „recepționată” în perioada de glorie a PDM.”

Te apucă ameţeala cînd vezi cîte bogăţii acumulează unii oameni săraci pînă mai ieri, de parcă ar trăi o mie de ani! Ca să vedeţi cît de „scump” este „un procuror bugetar de-al lui Plahotniouc”! Ca să vedeţi cum şi cît au furat ţara Plahotniuc şi mafia lui din Procuratură! Ce zici, Ivan Diacov, avem dreptate?

Mihai CONŢIU