PDM INTRE CIOCAN SI NICOVALA, CU SECERA DEASUPRA CAPULUI

Poroşenko s-a dus, Dragnea-i în temniţă, iar democraţii moldoveni încearcă să se salveze

Deşi a pornit semeţ cu iniţiative privind crearea unei majorităţi de guvernare, orice analist ori comentator politic care se respectă ştie că PDM este un partid artificial care a ajuns la guvernare prin fraudă. De acest adevăr sînt conştienţi şi cei din PDM numai că nu recunosc. Cîştigă şi ei un ban bun nemuncit în schimbul tăcerii, slugărniciei şi manipulării moldovenilor. Debutul apocalipsei pentru PDM a avut loc atunci cînd, „cu mirarea celui care deţine puterea absolută”, a constatat că nu a reuşit să înhaţe Puterea după alegerile parlamentare. Mai apoi, a urmat căderea absolută a lui Poroşenko de la cîrma Ucrainei. Astfel, guvernarea PDM a pierdut un aliat extrem de puternic „în lupta ei cu corupţii extrădabili implicaţi în furtul miliardului”. Cînd e să se aleagă praful, dracul te smulge şi din braţele popii! Alegerile europarlamentare din România şi, în primul rînd, arestarea lui Liviu Dragnea, liderul român al PSD şi conducătorul din umbră al guvernării de la Bucureşti, au fost lumînările de pe coliva PDM din Moldova. Veţi vedea! Mai devreme sau mai tîrziu!

Se mai ştie că guvernarea social-democrată coruptă şi penală de la Bucureşti a fost aliată de nădejde a PDM. A ajutat financiar guvernarea coruptă de la Chişinău chiar şi în pofida sancţiunilor UE. S-a ajuns pînă acolo încît guvernarea de la Bucureşti şi cea a democraţilor lui Plahotniuc de la Chişinău să devină cei mai mari inamici şi critici aprigi ai UE. Pe banii pe care UE i-a oferit din abundenţă tocmai pentru a lupta cu corupţia şi, mai ales, pentru bunăstarea cetăţenilor celor două ţări!

Deşi alianţa PSD-ALDE mai guvernează firav încă România şi după arestarea liderului corupt Dragnea, este imposibil de imaginat că cei de la Bucureşti vor mai accepta să se murdărească politic prin susţinerea suspectă a Partidului Democrat din Republica Moldova. Este de aşteptat să se continue proiectele româneşti de finanţare pentru grădiniţe, şcoli etc., dar susţinerea PD-ului este deja istorie politică penală irepetabilă.

Acum PDM pare a fi între ciocan şi nicovală cu o seceră care ameninţă cu decapitarea. Fără sprijin de la Poroşenko şi Bucureşti, izolat de UE şi Rusia, PDM a devenit o partidă politică greu de asimilat de orice virtual partener care ţine la demnitate. Mă refer la întreaga conducere a acestui partid, nu şi la membrii de rînd. Tăcerea îndelungată a PDM de după alegerile parlamentare, ce lăsa a se înţelege că e strategie ori o problemă ce ţine de lider, precum şi ieşirea la rampă, Vineri, 31 Mai, prin oferta de iniţiere de negocieri făcută socialiştilor naşte cîteva interpretări rezonabile, predictibile.

Practic, guvernarea PDM a dus ţara în faliment economic. Populaţia este asediată de preţurile mereu crescînde la absolut orice. Preţurile la majoritatea alimentelor sînt de cîteva ori mai mari decît în majoritatea ţărilor europene! Faptul că costul vieţii nu a luat-o încă razna de tot este explicabil prin aceea că democraţii speră să mai rămînă la guvernare. După aceea, Dumnezeu cu mila!

În primul rînd, neputinţa politică în care s-a pomenit PDM este dată de cele amintite mai sus, dar este dublată şi de modul fraudulos în care a ajuns la guvernare. PSD din România, de exemplu, a ajuns la guvernare democratic, prin votul majoritar al românilor, dar tot a fost practic desfiinţat la alegerile europarlamentare, iar liderul, cel mai puternic om din România pînă în ziua de 27 Mai, în seara aceleiaşi zile şi-a petrecut prima noapte în puşcărie.

Vă daţi seama ce gînduri sumbre le ară creierele guvernanţilor de la Chişinău după cele întîmplate în România? Vă daţi seama cît se bucură că Republica Moldova nu e membră a UE, gîndindu-se că astfel povara Justiţiei europene poate că n-o să-i preseze ca-n România? Credeţi-mă că gîndurile lor negre sînt justificate, dar nici nu vor putea jubila la infinit la ideea că pot scăpa de o Justiţie internaţională! Nici justiţia naţională nu va putea fi surdă şi oarbă la infinit. Cei care au capturat Statul, au siluit Constituţia, şi-au subordonat Justiţia şi legile ţării nu au niciodată scăpare în faţa mîniei propriilor cetăţeni.

„Tragedia” PDM constă şi în aceea că, nemaiavînd absolut nici un aliat politic sau strategic în nici un colţ al lumii, înţelege că îi este dificil să repete lovitura subtil-agresivă de Stat prin care şi-a asigurat majoritatea parlamentară şi o guvernare absolutistă, indiferent de „rezerva Şor” şi banii pe care i-ar arunca în joc. Dacă ar încerca totuşi, întreaga ţară şi diaspora vor arunca acest partid în crematoriul istoriei.

Deşi înţelege prea bine situaţia reală în care se află, invitarea PSRM la negocieri pe care PDM a lansat-o pe 31 Mai trădează aroganţă atotputernică şi, chipurile, generozităţi ofertante. Aici mă refer la „disponibilitatea” PDM de a vota un preşedinte de Parlament desemnat de către PSRM. „În cadrul discuțiilor, vor fi abordate și propunerile anunțate deja public de Partidul Socialiștilor privind formarea unei majorități parlamentare și a Guvernului, unele dintre ele sînt realizabile, inclusiv votarea unui speaker din fracțiunea PSRM. În același timp, urmează să fie discutate și propunerile de guvernare ale Partidului Democrat”, transmit democraţii.

Auziţi: „unele dintre propunerile socialiştilor sînt rezonabile”! Care dintre ele – cele prin care se solicită redarea Preşedintelui a atribuţiilor constituţionale care i-au fost sistate abuziv, depolitizarea Justiţiei, Procuraturii etc., adică scoaterea tuturor instituţiilor Statului de sub controlul strict al PDM? „Urmează să fie discutate și propunerile de guvernare ale PDM”, se mai spune în „oferta” democraţilor. Păi ce propuneri mai poate să aibă un partid care am văzut ce a tot oferit moldovenilor şi imaginii ţării pe plan internaţional de cînd guvernează dictatorial Republica Moldova? Singura ofertă viabilă a PDM este cea prin care absolut toată conducerea şi-ar anunţa demisia şi şi-ar îndemna membrii oneşti de partid să fuzioneze cu PSRM. Ca pe stînga să fie un partid redutabil şi să putem vedea cum se va coagula şi dreapta.

Deşi PDM se află în preajma unui prohod politic, în plan intern şi extern, stăpînul acestui partid, Vladimir Plahotniuc, după o absenţă interesant de îndelungată din spaţiul public, a ţinut să prefaţeze oferta PDM către socialişti cu un soi de ameninţare voalată faţă de oricine nu i se supune. „Am auzit că sînt susținători care își fac griji pentru mine datorită unor speculații josnice. Mulțumesc pentru grijă! Să-i liniștesc că sînt bine-merci, iar acelor politicieni supraexcitați să le transmit: nu vă prea agitați, nu vă faceți planuri mari sau chiar deloc, căci am văzut ce puteți și ce nu, doar să vorbiți puteți. E timpul să trecem la normalitate”, a spus Vlad Plahotniuc, după care a părăsit sala de briefing.

Vă las singuri să concluzionaţi ce se cuvine din cele spuse de Plahotniuc! Oricum, este interesantă concluzia-îndemn a lui prin care ne spune că „e timpul să trecem la normalitate”! Prin asta recunoaşte fără să vrea că întreaga guvernare PDM a fost o anormalitate, căci alegerile parlamentare şi negocierile pentru formarea unei majorităţi de guvernare reprezintă o normalitate în absolut toată lumea democratică! Discursul lui Plahotniuc s-ar mai preta şi la analize de alt tip, dar o vom face cu altă ocazie.

Mihai CONŢIU

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
05.03.24 - 18:52