PDM, DUPA INTREVEDEREA CU IGOR DODON: CE I-A SPUS VLADIMIR PLAHOTNIUC PRESEDINTELUI TARII

Discuțiile dintre șeful statului și liderii PDM au durat în jur de 20 de minute. După acest dialog, Vladimir Plahotniuc, Pavel Filip și Andrian Candu au ieșit în fața presei. Declarații a făcut doar Vladimir Plahotniuc.

La discuțiile cu președintele țării Igor Dodon cu privire la identificarea soluțiilor de formare a unei majorități parlamentare au venit liderii Partidului Democrat: președintele formațiunii Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședintele partidului Pavel Filip și vicepreședintele PD – Andrian Candu.

Discuțiile dintre șeful statului și liderii PDM au durat în jur de 20 de minute. După acest dialog, Vladimir Plahotniuc, Pavel Filip și Andrian Candu au ieșit în fața presei. Declarații a făcut doar Vladimir Plahotniuc.

”Am transmis șefului statului că PDM este deschis dialogului cu toate partidele care doresc să evite criza politică, economică și socială care ar putea fi urmare a blocajului politic”, a declarat Plahotniuc.

Șeful partidului a spus că PDM are intenția de a forma cît mai curînd posibil o majoritate parlamentară, astfel ca situația din țară să se stabilizeze.

”Dacă în Moldova vor avea loc alegeri anticipate, asta se va datora nu PDM, ci altor formațiuni politice. Noi sîntem deschiși dialogului politic. Sîntem flexibili pentru a forma o guvernare stabilă și eficientă”, a spus președintele PDM.

Vladimir Plahotniuc a calificat drept stranii condițiile puse de Blocul ACUM pentru a participa la guvernare.

”Noi i-am invitat la negocieri. Eram gata să le propunem funcții la sigur mai multe decît își doreau ei. Acum și-au propus unul altuia funcții, dar vreau să le spun că pentru a desemna un prim ministru sau a alege un președinte de Parlament avem nevoie de o majoritate parlamentară”, a declarat Plahotniuc.

Blocul Politic ACUM a declarat astăzi la o conferință de presă că vrea să participe la guvernare doar dacă vor fi respectate trei condiții: Andrei Năstase să fie numit președintele Parlamentului, Maia Sandu – premier, iar majoritatea șefilor instituțiilor parlamentare, guvernamentale și de drept să fie demiși din funcție.

Președintele țării a lansat, în ajun, invitația la dialog cu privire la identificarea soluțiilor de creare a unei majorități parlamentare, liderilor PSRM, PDM și Blocului ”ACUM”, în parte, pentru ziua de marți, 26 martie, la Reședința de Stat. Astfel, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi a fost invitată pentru ora 14:00, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc – la ora 15:00 și liderii Blocului „ACUM”, Maia Sandu și Andrei Năstase – la ora 16:00.

Din partea PSRM la discuții au venit liderul formațiunii Zinaida Greceanîi și secretarii partidului, Vlad Bătrîncea și Ion Ceban.

Maia Sandu și Andrei Năstase au evitat astăzi să spună dacă vor merge la aceste discuții sau nu.

”Veți vedea la ora 16:00”, a spus Sandu.

Șeful statului a anunțat că va face declarații de presă după ce va discuta cu reprezentanții formațiunilor invitate la dialog.

După alegerile din 24 februarie, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sînt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Sursa: sputnik.md