PAVEL FILIP: LA MOMENTUL DE FATA NU NEGOCIEM CU NIMENI FORMAREA UNEI COALITII

Motivele adevărate ale deciziei a șase membri ai Partidului Democrat de a părăsi partidul și fracțiunea parlamentară, nu sînt de fapt acele anunțate public. Argumentul precum că PDM va fi într-o coaliție cu PSRM nu s-a confirmat. „PDM la momentul de față nu negociază cu nimeni formarea unei coaliții, nici pe stînga, nici pe dreapta”, a declarant președintele PDM, Pavel Filip, în cadrul unei conferințe de presă de după ședința Biroului Executiv al PDM.

Potrivit lui Pavel Filip, astfel de decizii, dacă vor fi luate, vor fi luate în mod transparent la Consiliul Național Politic al partidului. El consideră că colegii să „au fost folosiți ca pioni într-un joc care pe departe nu le aparține lor”. Totuși, menționează că pentru PDM mai puțin contează „de la cine și-au cerut voie și cu cine au coordonat plecarea din partid”.

În altă ordine de idei, liderul democrat a remarcat că decizia celor foști șase colegi de a părăsi formațiunea și fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat este „regretabilă”, dar totodată una „previzibilă”.

Pavel Filip și-a exprimat regretul că acei colegi nu au venit să-și expună nemulțumirile la partid, „dar au ales să fugă”. El regretă că în perioada de criză a partidului, în vara anului trecut, unii dintre acei colegi nu erau măcar în țară, nu s-au implicat în campania electorală pentru alegerile locale generale sau în procesul de consolidare a partidului. „Poate au stat departe de PDM în speranța că acesta se va dezbina, dar cînd au văzut că acest lucru nu s-a întîmplat au devenit foarte și foarte activi”, a spus Pavel Filip.

Acesta mai spune că este regretabil că dorința de apărare a vectorului european și a veteranilor de pe Nistru, anunțată de cei șase, s-a conturat doar după ziua de sîmbătă cînd a avut loc Consiliul Politic Național al PDM, în urma căreia unii dintre colegi nu s-au regăsit în funcțiile de vicepreședinte.

„Între noi și colegii care au plecat există diferențe de viziune legate de democrația internă care trebuie să fie în partid, de modul de finanțare a partidelor politice, legate de felul în care se face politică în Republica Moldova. Astăzi s-a schimbat modul de luare a deciziilor în PDM. Faptul că deciziile nu se iau de un grup restrîns de persoane, ci prin consultări largi i-a îndepărtat și mai mult pe acești colegi”, a spus președintele PDM.

Liderul democrat menționează că, începînd de astăzi, asupra PDM nu se mai pot produce influențe din exterior. Deciziile pe care le va lua formațiunea va reprezenta exclusiv voința membrilor și susținătorilor PDM. Președintele PDM susține că Partidul Democrat rămîne a fi un partid pro-european, lucru care l-a confirmat în timp și urmează să-l confirme.

Sursa: IPN