PATRU TRUCURI PRIN CARE SA-TI SCAZI COLESTEROLUL „RAU”

Rata mortalității cauzată de afecțiuni cardiovasculare (dintre care cele mai multe sînt date de colesterol) este de 61% din numărul total al deceselor, mult peste media europeană de 37%. Acest fenomen este cauzat în cea mai mare parte de proasta educație privind alimentația și riscurile pe care le presupune colesterolul crescut.

Iată prin ce metode puteți să țineți în frîu dușmanul inimii:

1. Mișcarea
Pe lîngă faptul că scade colesterolul „rău”, activitatea fizică regulată poate ridica nivelul de colesterol HDL (colesterol „bun”), cu pînă la 10 %. Beneficiile le puteți obține și practicînd exerciții moderate, cum ar fi mersul pe jos. Robert Harrington, profesor de medicină la Universitatea Duke din Durham își îndeamnă pacienții să facă  o plimbare de 45 de minute după cină. ” Le spun pacienților mei să-și cumpere un pedometru și să facă aproximativ 10.000 de pași pe zi. Dacă lucrezi la un birou, te ridici și să te plimbi timp de cinci minute la fiecare oră, ” adaugă dr. Robert Harrington.

2 . Mănîncă pește

Este o sursă uimitoare de acizi grași omega 3, cu efecte de scădere a colesterolului. Dacă nu mănînci pește gras precum sardine și somon de 3ori pe săptămînă, poți lua un supliment cu ulei de pește de bună calitate deoarece scade nivelul colesterolului și trigliceridelor.

3 . Fructe și legume

Fructe, legumele și cereale integrale sînt surse bune de antioxidanti benefice pentru sănătatea inimii și de fibre care scad colesterolul. Fibrele solubile, în special ajută la scăderea colesterolului deoarece acționează ca un burete absorbinf  colesterolul din tractul digestiv. Surse bune de fibre solubile sînt fasole, ovăzul sau orzul.

4 . Evită grăsimile trans

Margarina, aluaturile, produsele alimentare semipreparate, biscuiţii şi multe altele conţin grăsimi trans, nocive pentru sănătate.

Sursa: doctorulzilei.ro