Patru rebeli si un politist au fost ucisi in cursul unui atac impotriva unei bisericii in Cecenia

Patru rebeli şi un poliţist au fost ucişi Sîmbătă în Cecenia, republică în Caucazul rusesc, în cursul unui atac împotriva unei bisericii ortodoxe din această regiune cu populaţie majoritar musulmană, a anunţat Preşedintele cecen Ramzan Kadîrov, citat de agenţiile de presă ruse, între care RIA Novosti.

Cei patru rebeli au pătruns în biserica „Arhanghelul Mihail” din Groznîi, Capitala cecenă, „cu scopul de a lua ostatici dintre credincioşi”, a afirmat Kadîrov, citat de TASS. „Ei au fost ucişi în cursul unei operaţiuni speciale lansate imediat” de forţele de ordine, a subliniat el, precizînd că un poliţist şi-a pierdut viaţa în această operaţiune, iar un civil a fost rănit, conform AFP. Kadîrov a mai afirmat că, potrivit primelor informaţii, rebelii acţionaseră „din ordinul unei ţări occidentale”. Potrivit unei surse poliţieneşti, citată de Interfax, atacatorii erau înarmaţi cu cocktailuri Molotov, pistoale, cuţite şi o puşcă.

După primul război din Cecenia (1994-1996), rebeliunea separatistă s-a islamizat progresiv şi s-a extins dincolo de frontierele acestei republici ruseşti pentru a se transforma la mijlocul anilor 2000 într-o mişcare islamistă armată activă în tot Caucazul de Nord.

La sfîrşitul lunii Iunie 2015, rebeliunea armată islamistă din Caucazul rusesc a depus jurămînt faţă de gruparea islamistă Statul Islamic, alimentînd cu combatanţi rîndurile jihadiştilor din Siria şi Irak.