PATRU PREMIERE ÎN NOUA STAGIUNE A TEATRULUI EUGENE IONESCO

Stagiunea a XXIV-a a Teatrului Eugene Ionesco va începe la 27 septembrie cu drama „Oscar şi Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Petru Vutcărău. Pe lîngă cele 9 spectacole din repertoriu, în această stagiune vor fi prezentate şi 4 premiere, dar şi un spectacol mai vechi va fi readus pe scenă.

Două din cele patru premiere sînt în regia lui Petru Vutcărău – „Dumnezeu iubeşte”, de Zlata Demina, şi „O comedie neagră”, de Peter Shafer. O altă premieră o va constitui spectacolul de dans şi expresie corporală, în regia coregrafului şi regizorului suedez Benno Voorham, „Violenţa, o istorie de dragoste”. Petru Vutcărău, care este şi directorul artistic al teatrului, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că pentru acest spectacol regizorul a solicitat întreg corpul actoricesc al teatrului, iar dacă va fi nevoie vor fi convocaţi şi studenţii de la actorie. A patra premieră este semnată de regizorul român, Radu Afrim, dar încă nu s-a decis denumirea spectacolului.

După o pauză de mai bine de un an, pe scena teatrului revine şi spectacolul „Principesa Ivona”, după o piesă de Witold Gombrowicz şi versuri de Friedrich Nietzsche, în viziunea scenică a regizorului Vlad Ciobanu.

În săptămîna de după deschiderea stagiunii trupa teatrului va pleca într-un turneu la Bucureşti, unde urmează să joace la teatrul Odeon dramele „Oscar şi Tanti Roz” şi „Iosif şi amanta sa”. Turneul se va desfăşura în cadrul evenimentului Chişinău şi Bucureşti la Odeon. Un alt turneu al teatrului va avea loc în perioada 5-15 ianuarie, cînd este planificat un schimb de turnee cu Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, iar în luna mai a anului viitor este planificat un turneu în Turcia.

O noutate a acestei stagiuni este şi uniformizarea costului biletelor, astfel toate biletele la spectacole vor costa 90 de lei. Ocuparea locurilor în sala de spectacole va avea loc după principiul „primul venit – primul servit”. Astfel teatrul încearcă să deprindă spectatorii să vină la spectacole mai devreme pentru a prinde un loc mai bun şi să nu mai întîrzie.

Sursa: IPN