PATRU POLIŢIŞTI ŞI UN JUDECĂTOR AU DENUNŢAT TENTATIVE DE MITUIRE ŞI DE INFLUENŢE NECORESPUNZĂTOARE

Patru poliţişti au denunţat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) că li s-a propus mită în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu. Totodată, o judecătoare a declarat că un avocat îi cere să amîne o şedinţă de judecată contra unor favoruri. Cazurile au fost raportate în mai puţin de o săptămînă de la demararea procesului de testare a integrităţii profesionale a agenţilor publici.

În demersurile lor, inspectorii de patrulare au anunţat că li s-au propus diferite sume de bani pentru a nu întocmi procese verbale şoferilor stopaţi pentru încălcarea regulamentului circulaţiei rutiere. Potrivit CNA, poliţiştii au refuzat banii, dar nu au întreprins acţiunile premergătoare urmăririi penale.

În zilele ce urmează, ofiţerii Direcţiei prevenirea corupţiei vor desfăşura instruiri suplimentare în instituţiile de drept pentru a explica modul în care trebuie să acţioneze agenţii publici în cazurile de tentativă de corupere.

Potrivit Codului penal, pentru propunerea şi oferirea mitei persoanele fizice sînt sancţionate cu închisoare de pînă la şase ani şi cu amendă de la 40 la 80 de mii de lei. Persoanele juridice se pedepsesc cu amendă de pînă la 200 de mii de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

La 14 august curent CNA a început procesul de testare a integrităţii profesionale a agenţilor publici. (Moldpres)