PATRIMONIUL CULTURAL DEVINE O PRIORITATE NAŢIONALĂ

Guvernul a aprobat proiectul Legii privind Strategia de dezvoltare a culturii pînă în anul 2020 – Cultura 2020. Patrimoniul cultural devine o prioritate naţională. În ideea asigurării calităţii educaţiei artistice, vor fi restructurate instituţiile de învăţămînt artistic, prin racordarea acestora la standardele recomandate de către UNESCO. De asemenea, este prevăzută reformarea sistemului de pregătire a cadrelor în domeniu, inclusiv crearea Centrelor de formare continuă. Pentru dezvoltarea domeniului artelor vizuale şi literaturii vor fi elaborate politici publice speciale.

În scopul creării unei reţele virtuale de servicii şi bunuri culturale, se prevede elaborarea Programului de informatizare în domeniul culturii. Va fi creat un portal naţional de promovare a artiştilor şi produselor culturale, pentru a lărgi accesul populaţiei la produsul cultural.

Costurile strategiei se estimează la 1,7 miliarde de lei, a precizat Ministrul culturii, Monica Babuc. Finanţarea se va efectua în limita alocaţiilor bugetare, prin proiecte şi programe de asistenţă tehnică, granturi, proiecte de parteneriat public-privat, sponsorizări şi alte surse permise de lege.