PASTILELE SI STRESUL NE INGRASA

Mănînci mult, nu faci mişcare, nu ai grijă de dietă. Sînt reproşurile aduse pentru fiecare kilogram în plus. Atenţie, însă! Există şi alte motive, mult mai serioase, cînd vine vorba de îngrăşare. Specialiştii ne spun care sînt acestea.

 

„Nopţile albe” dereglează metabolismul

„Cînd nu dormi suficient, organismul suferă de stres fizic, iar grăsimile se stochează mai uşor“, explică cercetătorii.

Cînd eşti obosit, organismul nu mai reuşeşte să facă faţă stresului şi eşti tentat să consumi alimente în mod mecanic, mai ales noaptea sau seara foarte tîrziu.

Simptomele pe care nu trebuie să le neglijezi sunt oboseala, nivelul scăzut de energie şi iritabilitatea.

 

Stresul modifică greutatea

Acesta afectează dispoziţia şi echilibrul psihic. „Organismul nostru stochează grăsimi, încetineşte metabolismul şi descarcă o serie de hormoni precum cortizol sau leptină, procese ce pot cauza obezitate în regiunea abdominală“, adaugă cercetătorii.

Persoanele stresate tind să consume mai multe alimente. „Mîncarea te calmează pentru moment, dar nu rezolvă cauzele stresului“, a completat specialistul.

 

Medicamentele dăunează siluetei

Cele folosite în tratarea depresiei, a proastei dispoziţii, a migrenelor, a hipertensiunii sau a diabetului pot cauza creşterea în greutate. Periculoşi sînt şi unii steroizi, terapia hormonală sau unele contraceptive.

„Fiecare medicament cauzează creşterea în greutate în mod diferit: mărirea apetitului, alterarea modului în care sînt stocate grăsimile sau modificarea nivelului de insulină“, afirmă specialiştii.

 

Există boli care produc obezitatea

Hipotiroidismul este afecţiunea care produce obezitatea. Deficienţa de hormoni tiroidieni modifică apetitul şi adună kilograme.

Dacă ai dureri de cap, simptome de oboseală, frisoane sau somnolenţă, mergi la medic pentru a face un test pentru tiroidă.

 

Menopauza te poate îngrăşa

Odată cu vîrsta, metabolismul încetineşte. În plus, modificările hormonale pot cauza senzaţia de foame, depresie şi tulburări de somn.

„Cînd femeile ajung la menopauză, pierd estrogen şi de aici modificările: grăsimile care se depun pe talie“, explică cercetătorii. Exerciţiile şi dieta sănătoasă, bogată în calciu şi vitamina D, vă pot fi de folos.

Sursa: clicksanatate.ro