PASTA DE DINTI CARE PREVINE INFARCTUL

Cercetătorii americani au dezvoltat o pastă de dinţi a cărei utilizare a dus la o reducere semnificativă a tartrului, acel strat format de bacterii care favorizează bolile cardiovasculare.

Potrivit unui studiu american publicat în American Journal of Medicine, spălarea dinţilor cu o anumită pastă de dinţi antiplacă bacteriană ar putea reduce riscul cardiovascular.

Dr. Charles Hennekens de la Universitatea din Florida, co-descoperitorul efectului protector al aspirinei asupra inimii, a studiat placa bacteriană, substanţa albicioasă care se depune pe dinţi după ce mîncăm. Dacă placa nu e eliminată în mod regulat, prin periaj regulat şi eficient, tinde să se sedimenteze. Colonizată de bacterii, placa poate provoca nu numai probleme ale gingiilor ci și cardiovasculare, cum e endocardita, o inflamaţie a mucoasei din jurul inimii, care afectează în special persoanele vulnerabile.

Cercetătorii americani conduşi de reputatul Hennekens, au avut ideea de a folosi o pastă de dinţi specială împotriva plăcii dentare. Timp de două luni, două grupuri de voluntari de 30 de oameni au folosit fie această pastă de dinţi, fie una obişnuită, din comerț. S-au făcut analize de sînge care măsoară nivelul de inflamare, dozajul proteinei CRP. Rezultatul: o scădere cu 49% a plăcii dentare în grupul celor care au folosit pasta de dinţi specială, față de 24%, în cazul pastei clasice. Inflamaţia s-a redus cu 29% în acest grup, față de 25% în grupul de control.

Studii ulterioare vor confirma că riscul de boli cardiovasculare este redus prin utilizarea acestei paste de dinţi. Un studiu randomizat, la o scară mai mare, este deja în curs de desfăşurare. În așteptarea rezultatelor, spălaţi-vă pe dinți cel puțin de două ori pe zi și folosiţi aţa dentară.

Sursa: sciencesetavenir.fr