Partidul Popular Elvetian planuieste un referendum pentru a pune capat acordului cu UE privind libera circulatie a persoanelor

Partidul Popular Elvețian (SVP, de dreapta - n.r.) a decis Sîmbătă să lanseze un referendum pentru a pune capăt acordului cu UE privind libera circulație a persoanelor, cu scopul de a reduce imigrația, informează DPA. Inițiativa vine după ce Parlamentul elvețian a optat în urmă cu cîțiva ani pentru o lege a imigrației mai moderată în loc de stabilirea de cote pentru eliberarea de permise de muncă, spre marea dezamăgire a SVP.

"Putem încetini și direcționa afluxul necontrolat de imigranți doar dacă strîngem frîiele și ne luăm propriile decizii despre cine poate munci și trăi în Elveția și cine trebuie să plece", a declarat Marco Chiesa, parlamentar SVP, la o reuniune a partidului desfășurată la Lausen, în apropiere de Basel.

Însă ar putea trece ani buni pînă cînd cetățenii elvețieni ar putea vota la referendumul lansat de SVP, împreună cu Campania pentru o Elveție Independentă și Neutră (AUNS), un grup de lobby conservator, remarcă DPA, menționînd că inițiatorii trebuie mai întîi să strîngă 100.000 de semnături. Apoi, Guvernul poate aștepta doi ani pînă la stabilirea datei votului.

Totuși, chiar și pregătirile pentru referendum și dezbaterea publică pot crea un impuls politic, consideră directorul executiv al AUNS, Werner Gartenmann. Înaintea referendumurilor precedente, "nu a fost deloc neobișnuit ca simpla strîngere de semnături să pună o oarecare presiune pe Guvern", a declarat el pentru DPA.

Într-un referendum din 2014, susținut de SVP, o majoritate redusă de alegători au cerut restricții mai dure asupra imigrației, însă în cele din urmă Parlamentul a adoptat o variantă mai moderată a legislației pentru a nu încălca acordul de liberă circulație cu UE. Elveția nu face parte din Uniunea Europeană, dar a încheiat în 2002 un acord de liberă circulație cu blocul comunitar.

O persoană din patru din Elveția este deținătoare a unui pașaport străin. Peste 80% dintre străinii din această țară sunt europeni. (AGERPRES)