PARTENERIATELE ARTISTICE AU UNIT MALURILE NISTRULUI

Zece instituţii educaţionale şi culturale de pe ambele maluri ale Nistrului au stabilit 7 parteneriate artistice cu implicarea copiilor talentaţi, pedagogilor şi muzicienilor profesionişti graţie unui proiect realizat de Centrul de Colaborare şi Parteneriat cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi PNUD prin Programul «Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii».

Pe parcursul unui an, în cadrul proiectului au fost susţinute 10 concerte comune în mai multe localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului, de care au beneficiat peste 5600 de persoane.

Fiecare dintre aceste evenimente au inclus participarea copiilor de la şcoli de muzică, studenţi de la colegii,de la Academia de Muzică, Teatrul şi Arte Plastice precum şi muzicieni profesionişti de pe ambele maluri ale Nistrului. Prin finanţarea acestor iniţiative culturale, Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” şi-a propus să dezvolte un parteneriat durabil între instituţiile culturale de pe ambele maluri ale Nistrului şi să ajute tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului să facă schimb de experienţă şi să-şi dezvolte aptitudinile artistice împreună.

Ideea de a combina copii şi profesionişti într-un proiect joacă un rol important în dezvoltarea şi promovarea tinerilor talente. Toate concertele au fost organizate şi desfăşurate cu mult entuziasm şi spirit inovativ, cuprinzînd practic toate genurile muzicale: academic, muzică uşoară, jazz, folcloric şi dans. Programele de concert au fost variate şi au înclus diverse creaţii: vocale, instrumentale ale compozitorilor europeni clasici şi contemporani . Unele au fost interpretate în premieră absolută, de exemplu, la Tiraspol s-a interpretat pentru prima oară - manopera «Vocea Umană» de compozitorul francez F. Poulenc, la Rîbniţa au răsunat lucrări ale compozitorului polonez W.Lutoslawski, la Bender lucrări ale compozitorului britanic B.Britten şi a compozitorului german de I. S. Bach.

Concertele au fost prezentate de către Irina Martîniuc, directorde proiect, muzicolog profesionist, care în mod interactiv a comunicat cu spectatorii despre istoria muzicii europene, compozitori, instrumente şi genuri muzicale. Acest lucru a permis publicului de aşi extinde cunoştinţele lor şi de a pătrunde în frumoasa lume a muzicii şi artelor europene prin discuţii şi analize.

Pentru mulţi copii din stînga Nistrului participarea în concertele de pe scena Filarmonicii Naţionale, a fost o experienţă unică. Tineri muzicieni de pe malul sting al Nistruluidupă participarea la concertele din proiect au decis să-şi continue studiile la Academia de Muzică din Chişinău.

Profesori, studenţi, reprezentanţi ai instituţiilor culturale şi educaţionale, administratori locali de pe ambele maluri ale Nistrului au stabilit relaţii bune de colaborare şi au pus în aplicare alte noi activităţi şi proiecte.

În acest context, putem spune cu certitudine, că prin acest schimb de experienţă şi informaţii au stabilit un raport de încredere între cele două maluri ale Nistrului şi au atins obiectivele şi scopul proiectului.

Irina MARTÎNIUC,
director de proiect