PARLAMENTUL UCRAINEAN A VOTAT DEMITEREA PREŞEDINTELUI ŞI ALEGERI ANTICIPATE LA 25 MAI

Ianukovici: "NU intenţionez să îmi dau demisia”

Parlamentul ucrainean a decis, Sîmbătă, demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 Mai, relatează BBC News Online. Parlamentarii l-au declarat pe preşedinte incapabil din punct de vedere constituţional de a-şi îndeplini atribuţiile. După vot, unii dintre ei s-au ridicat, au aplaudat şi au cîntat imnul naţional.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat, Sîmbătă, că "nu are intenţia" de a demisiona, într-o alocuţiune televizată în plină criză în Ucraina. Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko va fi eliberată din închisoare. Poliţia ucraineană anunţă că este "alături de popor" şi vrea "schimbări rapide", anunţă Ministerul de Interne într-un comunicat.

Viktor Ianukovici a părăsit Kievul. Atmosferă tensionată la Kiev. Opoziţia cere destituirea lui Ianukovici şi alegeri prezidenţiale anticipate în mai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 17:18 Parlamentul ucrainean votează demiterea lui Viktor Ianukovici şi alegeri anticipate la 25 mai

Parlamentul ucrainean a decis, sîmbătă, demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai.

Parlamentarii l-au declarat pe preşedinte incapabil dinpunct de vedere constituţional de a-şi îndeplini atribuţiile. După vot, unii dintre ei s-au ridicat, au aplaudat şi au cîntat imnul naţional.

Votul a fost transmis în direct de canalul de televiziune parlamentar Rada.

Anterior, preşedintele Ianukovici anunţase că nu intenţionează să demisioneze sau să părăsească ţara, într-o alocuţiune televizată transmisă de un post de televiziune regional.

UPDATE 16:57 Ministrul ucrainean al Apărării a plecat spre Crimeea, fără să-şi delege atribuţiile - presă

Ministrul ucrainean al Apărării Pavlo Lebedev a plecat către republica autonomă Crimeea, fără să delege atribuţiile cuiva, potrivit site-ului ucrainean Zerkalo Nedeli, relatează BBC News online.

Potrivit site-ului, adjunctul ministrului Apărării, Volodimir Mojarovski, "distruge toate documentele referitoare la redesfăşurarea trupelor în cursul conflictului".

Pe de altă parte, scrie BBC, şefii serviciilor ucrainene în domeniul securităţii s-au prezentat în faţa membrilor Parlamentului, pentru a oferi asigurări că nu se implică în conflict cu civili. Ei reprezintă o unitatea paramilitară, poliţia antirevoltă Berkut, unitatea pentru operaţiuni speciale Alfa şi serviciile de informaţii militare.

UPDATE 16:39 Armata ucraineană nu se va implica în conflict - comunicat

Armata ucraineană anunţă sîmbătă într-un comunicat că "nu se va implica în conflict", transmite AFP.

"Forţele armate nu vor fi implicate în vreun fel în conflictul politic", se arată în comunicat.

"Militarii rămîn credincioşi poporului ucrainean", se mai arată în document, care se încheie cu expresia "Glorie Ucrainei!", sloganul favorit al manifestanţilor.

UPDATE 16:20 Viktor Ianukovici susţine că nu va cruţa niciun efort pentru a pune capăt vărsării de sînge

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat sîmbătă că nu va cruţa niciun efort pentru a pune capăt vărsării de sînge şi a promis că va rămîne preşedintele Ucrainei, relatează BBC News Online.

Potrivit BBC, postul de televiziune ucrainean ICTV a difuzat o alocuţiune a preşedintelui înregistrată anterior, în care acesta suţine că trebuie să protejeze poporul şi că nu va cruţa niciun efort pentru a pune capăt băii de sînge. El a declarat, de asemenea, că nu va părăsi Ucraina şi nu va demisiona, devreme ce a fost ales preşedinte în mod legitim.

El a afirmat, de asemenea, că preşedintele Parlamentului Volodimir Rîbak a fost obligat să demisioneze pentru că a fost bătut.

Alocuţiunea preşedintelui a fost difuzată de mai multe canale de televiziune din Ucraina.

UPDATE 16:11 Viktor Ianukovici: "Nu intenţionez să îmi dau demisia. Nu intenţionez să părăsesc ţara"

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat sîmbătă că "nu are intenţia" de a demisiona, într-o alocuţiune televizată în plină criză în Ucraina, relatează AFP.

"Ţara asistă la o lovitură de stat", a declarat el. "Nu intenţionez să-mi dau demisia. Sunt un preşedinte ales legitim. Nu intenţionez să părăsesc ţara", a subliniat Ianukovici.

"Ce se întîmplă astăzi este vandalism, banditism, o lovitură de stat", a adăugat el.

"Nu intenţionez să părăsesc ţara", a subliniat Ianukovici, care a afirmat că maşina sa a fost vizată de focuri de armă la Kiev. "Dar nu îmi este teamă", a adăugat el.

"Deciziile pe care le ia Parlamentul sunt nelegitime. Nu voi semna nimic cu bandiţii care terorizează ţara", a continuat el comentînd seria de rezoluţii votate în cursul zilei de deputaţi.

Ianukovici a vorbit pentru un post de televiziune regional din Harkov, în estul rusofon al Ucrainei.

UPDATE 15:40 Viktor Ianukovici a promis că îşi va da demisia, susţine un deputat al opoziţiei ucrainene

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a promis că îşi va da demisia, într-o conversaţie prin telefon cu un lider al opoziţiei Arsenii Iaţeniuk, a anunţat un deputat al opoziţiei, Mikola Katerinciuk, relatează AFP.

"Iaţeniuk a cerut în numele Maidan (locul contestării) ca Ianukovici să îşi dea demisia. Ianukovici a promis să facă acest lucru. Aşteptăm confirmarea scrisă", a declarat Katerinciuk în faţa presei.

UPDATE 14:17 - Iulia Timoşenko VA FI ELIBERATĂ

Declaraţiile privind eliberarea, sîmbătă, din închisoare a fostului premier ucrainean şi lider al opoziţiei Iulia Timoşenko au fost retractate, relatează Sky News.

Informaţiile iniţiale, care anunţau eliberarea din închisoare a lui Timoşenko, au fost clarificate de purtătoarea de cuvînt a acesteia, Nataşa Lisova, care a precizat că decizia parlamentară stipulează că ea trebuie eliberată imediat.