PARLAMENTUL BULGAR A VOTAT PENTRU PRELUNGIREA INTERDICŢIEI DE VÎNZARE A UNOR TERENURI AGRICOLE CĂTRE STRĂINI

Parlamentul bulgar a adoptat, marţi, o decizie de prelungire a interdicţiei de vînzare a unor terenuri agricole către cetăţeni străini pînă în anul 2020.

Potrivit Tratatului de Aderare a Bulgariei la UE, Sofia a putut beneficia de o perioadă de tranziţie pînă la 1 ianuarie 2014, după care este însă obligată să liberalizeze tranzacţiile cu terenuri agricole.

Cu toate acestea, cu 171 voturi "pentru" şi numai 38 "împotrivă", parlamentul bulgar a adoptat propunerea partidului ultranaţionalist Ataka prin care guvernul este obligat să propună amendamente la legislaţie, astfel încît acest termen să fie prelungit pînă în 2020. În acest subiect, ultranaţionaliştii din Ataka au primit sprijinul partidului conservator GERB şi al unei părţi a parlamentarilor socialişti. Singurul partid care s-a opus ferm acestei propuneri a fost formaţiunea liberală DPS, dominată de etnici turci.

Comisia Europeană a anunţat marţi că, dacă Bulgaria nu îşi respectă angajamentele asumate prin Tratatul de Aderare, Bruxelles-ul va iniţia o procedură împotriva Sofiei, iar cazul ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie. Un purtător de cuvînt al Comisiei a declarat pentru postul naţional de radio din Bulgaria că, recent, a fost respinsă solicitarea României cu privire la limitarea tranzacţiilor cu terenuri agricole şi după 1 ianuarie 2014.

Sursa: MOLDPRES