PARLAMENTUL AR PUTEA SA SE CONVOACE PE 21 IANUARIE IN SEDINTA PLENARA

Reprezentanţii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi cei ai Partidului Liberal (PL), s-au întrunit în seara zilei de ieri în cadrul unei noi runde de negocieri privind crearea unei coaliţii de guvernare.

Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că pînă în prezent formaţiunea pe care o conduce a venit cu mai multe propuneri, care ar putea identifica un compromis, pentru ca Republica Moldova să fie guvernată de PLDM, PDM şi PL. ”Am propus ca timp de trei luni să formăm un grup de lucru cu prezenţa colegilor din familia europeană şi să găsim formula privind modul şi procedura de alegere a Preşedintelui RM în cadrul unei coaliţii”, a afirmat Ghimpu. Acesta a mai adăugat că liberalii nu pretind la funcţia de şef al statului, îşi doresc patru ministere şi ca în funcţia de procuror general să fie numit un cetăţean străin.

Liderul PDM Marian Lupu a expus o altă opinie. ”În ceea ce priveşte funcţia de şef al statului, am înţeles că PL nu a refuzat partajarea acestei funcţii, doar a propus ca această problemă să fie discutată nu acum, ci peste trei luni de zile”, a spus Lupu. El a mai opinat că termenul limită pentru încheierea negocierilor este ziua de miercuri, 21 ianuarie curent, atunci cînd ar urma să fie convocată şedinţa Parlamentului.

Preşedintele PLDM Vlad Filat a comunicat că în cadrul şedinţei de miercuri a Parlamentului urmează a fi demarată procedura de alegere a conducerii forului legislativ. ”Timp nu mai este. Mîine vom avea discuţii cu partenerii europeni, iar miercuri urmează să ne întrunim în şedinţa plenară şi să începem alegerea organelor de conducere ale Parlamentului. Sper că vom ajunge în şedinţa plenară cu un acord semnat privind constituirea coaliţiei de guvernare. Dacă nu vom avea această înţelegere, vom intra în şedinţa plenară fără o majoritatea clară, solicitînd votul deputaţilor pentru a alege conducerea Parlamentului”, a precizat Filat.

Negocierile între PLDM, PDM şi PL privind crearea unei coaliţii de guvernare au demarat la începutul lunii decembrie 2014.

Sursa: Moldpres