PARLAMENTUL A VOTAT MODIFICARI LA LEGEA PROCURATURII

Candidatul la funcția de procuror general va fi selectat de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în baza unei liste propuse de Ministerul Justiției. Parlamentul a votat astăzi, 16 septembrie, în prima lectură, modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Candidatul la funcția de procuror general este ales prin concurs public, trebuie să aibă experiență profesională de cel puțin zece ani în drept, cinci ani ca procuror sau judecător sau opt ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Candidații ajunși în lista care va fi propusă CSP vor fi selectați de o comisie constituită de Ministerul Justiției. Din componența Comisiei va face parte ministrul justiției, un fost procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în domeniul procuraturii sau al luptei anticorupție, un reprezentant al societății civile, un expert național desemnat de președintele Parlamentului și un psiholog. Membrii comisiei trebuie să aibă o reputație ireproșabilă și să aibă minimum zece ani de experiență în domeniul de specialitate.

Prin aceleași modificări a fost exclusă testarea candidaților la poligraf pentru că nu ar reprezenta „o metodă științifică acceptată la nivel european sau internațional”.

Partidul Democrat și Partidul Șor nu au susținut acest proiect de lege. Deputatul democrat Vladimir Cebotari a anunțat că va contesta acest proiect de lege la Curtea Constituțională.

Potrivit ministrei justiției, Olesea Stamate, este nevoie de urgentarea adoptării acestui proiect pentru „a reseta Procuratura și pentru a fi siguri că în fruntea acestei instituții e un procuror integru și profesionist”.

Dan Perciun, deputat în Fracțiunea PAS, Blocul ACUM, susține că de următorul procuror general depinde dacă oamenilor li se va face dreptate. „Am moștenit o justiție în ruine. Justiția a anulat alegeri, Procuratura a făcut dosare penale, acest sistem trebuie stopat, demontat și construit din ruine. Proiectul e astăzi este un prim pas în acest sens”, a spus Dan Perciun.

CSP a anunțat săptămîna trecută că la concursul pentru funcția de procuror general și-au prezentat dosarele șapte candidați. Acest concurs va fi declarat nul în momentul în care Parlamentul va adopta prezentul proiect de lege în lectura a doua.

Sursa: IPN