PARLAMENTUL A RESTRICŢIONAT FRECVENŢA TRANSMITERII COLETELOR CĂTRE DEŢINUŢI

Parlamentul a restricţionat frecvenţa transmiterii coletelor către deţinuţi, pînă la o dată pe săptămînă. Colete vor fi deschise de către condamnaţi de faţă cu reprezentantul penitenciarului. Modificări în acest sens au fost votate în mai multe legi, în prima lectură.

Viceministrul justiţiei, Nicolae Eşanu, a declarat că penitenciarele nu trebuie să fie transformate în ospătării. Se promovează tendinţa ca deţinuţii să nu primească deloc alimente din partea rudelor şi a prietenilor.

O altă modificare prevede ca deţinutul să aibă dreptul la o convorbire telefonică săptămînal, cu durata de 20 de minute, cu o rudă sau cu o altă persoană, la alegere.

De asemenea, condamnatul va avea dreptul să solicite ispăşirea pedepsei în alt penitenciar decît cel situat mai aproape de localitatea de domiciliu sau reşedinţă, cum prevede acum legea.

Liberalul Valeriu Munteanu crede că această modificare este periculoasă, deoarece condamnaţii vor alege puşcăriile unde sînt deţinuţi prietenii cu care au comis anumite infracţiuni. Viceministrul Nicolae Eşanu a spus că, pentru a doua lectură, vor fi stabilite expres condiţiile şi modalitatea de oferire a acestui drept condamnatului.

Prin aceleaşi modificări, condamnaţilor li s-a interzis jocul de cărţi şi jocurile de noroc, tatuarea şi fumatul. De asemenea, nu vor putea folosi internetul. În acest sens, viceministrul a spus că acest amendament este din motive de securitate. Potrivit lui Nicolae Eşanu, un deţinut, prin intermediul internetului, a jefuit Banca de Economii.

Deţinuţii vor putea presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pînă la 8 ore pe zi, şi nu 2 ore cum era pînă în prezent.

Proiectul urmează să fie votat şi în a doua lectură. (IPN)