PARLAMENTUL A PROMOVAT BURSELE PRIVATE PENTRU STUDENŢI

Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care instituie noţiunea de burse private pentru studenţi. Agenţii economici vor fi stimulaţi să investească în instruirea tinerilor, ca aceştia să capete abilităţile necesare pentru a fi ulterior angajaţi.

Bursele private vor fi acordate în baza unui contract încheiat între student şi agentul economic care va face investiţia. Un bursier nu va putea deţine simultan o bursă privată şi o bursă de stat. La finalizarea studiilor pentru care i-a fost acordată bursa privată, bursierul va fi obligat să presteze servicii în cadrul activităţii agentului economic respectiv, pe o perioadă de două ori mai mare decît perioada pentru care a primit bursa. În caz contrar, va restitui integral toate sumele achitate pentru bursă.

Bursierul nu va fi obligat să încheie un contract de muncă cu agentul economic doar în cazul în care condiţiile de angajare nu sînt cel puţin egale cu cele oferite de alte persoane juridice de pe acelaşi segment. În situaţia în care există mai mulţi agenţi economici care au acordat burse private unui singur bursier, va avea prioritate la angajare beneficiarul care acordă bursa în ultimii ani de studii.

Autorii proiectului susţin că numărul tinerilor care fac studii superioare este impunătoare, dar posibilităţile de a se angaja în cîmpul muncii sînt limitate de o serie de obstacole care necesita a fi diminuate urgent. Cota tinerilor absolvenţi angajaţi în primul an după absolvire este de numai 38,5%. (IPN)