PARLAMENTUL A APROBAT PROPUNEREA SOCIALISTILOR DE A CREA O COMISIE SPECIALA PENTRU PREVENIREA SINUCIDERILOR

Parlamentul a aprobat propunerea deputatului Partidului Socialiștilor, Vladimir Odnostalco de a crea o comisie parlamentară specială, care va găsi soluții pentru problema sinuciderilor în rîndul tinerilor.

Potrivit deputatului, problema este una extrem de complexă și delicată. În 2016, 568 de cazuri de suicid au fost înregistrate în țară. Cei mai mulți dintre cei care au decis să se sinucidă sînt din rîndul tinerilor.

„Cu toate acestea, legislația Republicii Moldova nu conține o strategie de combatere și prevenire a suicidului. Activitatea serviciilor sociale, responsabile de dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor, în special a celor aflați în situații de risc, ridică mai multe semne de întrebare. O situația dificilă s-a creat și în domeniul pregătirii cadrelor pentru astfel de activități „ – a menționat Vladimir Odnostalco.

Președintele Comisiei pentru drepturile omului și relații interetnice, socialistul Vladimir Țurcan a declarat că există într-adevăr o problemă, și ar trebui să fie proiectat un document care va stopa dezvoltarea acestei probleme. Vladimir Țurcan a subliniat că Regulamentul Parlamentului prevede în acest caz crearea unui Comitet permanent special, în cadrul căruia vor intra reprezentanți ai diferitor structuri.