PARLAMENTUL A ANULAT ACCIZELE IMPUSELE AGENŢILOR ECONOMICI DIN REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Parlamentul a anulat astăzi, 11 aprilie, accizele impuse anul trecut agenţilor economici din regiunea transnistreană care importă mărfuri.

Din 2001, întreprinderile din regiunea transnistreană, înregistrate în Republica Moldova, dar care nu au au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, au fost scutite de accize la import şi alte taxe. În decembrie anul trecut, Parlamentul a făcut modificări în politica bugetar-fiscală reintroducînd aceste taxe. Tiraspolul a reacţionat, spunînd că va reveni la masa de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 doar atunci cînd se va reveni la situaţia de pînă la începutul acestui an.

„Vorbim despre întreprinderile din stînga Nistrului, care au decis să se înregistreze în dreapta Nistrului. Facem un gest de bună credinţă. Ei sînt obligaţi în regiunea transnistreană să achite taxe în acel buget pe care noi nu îl recunoaştem şi, în momentul cînd noi, ca stat, nu îi putem proteja de a nu plăti acolo, nu ştiu care ar fi moralitatea să le impunem nişte taxe”, a spus deputatul Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţate, explicînd votul de astăzi a Parlamentului.

Pe lîngă aceste modificări, Parlamentul a votat majorarea accizelor pentru automobilele cu motor cu piston alternativ cu aprindere prin scînteie şi capacitate cilindrică de peste 3000 cm cubi şi pentru automobilele cu motor cu piston cu aprindere prin compresie cu capacitate cilindrică de peste 2500 cm cubi, de la 2 la 3 euro pentru 1 cm cub.

De asemenea, a fost abrogată norma privind dreptul cetăţenilor de a direcţiona către organizaţiile necomerciale de utilitate publică şi instituţile religioase pînă la 2% din impozitul pe venit plătit statului.

Parlamentarii au mai votat şi pentru micşorarea amenzilor la efectuarea încasărilor băneşti în numerar în lipsa maşinii de casă şi control, de la 10 mii de lei la 7 mii de lei. Pentru neeliberarea bonului de casă mărimea amenzii s-a diminuat de la 7 mii la 5 mii de lei. Pentru efectuarea transporturilor auto de pasageri fără bilete de călătorie mărimea amenzii va constituit 3 mii de lei, comparativ cu 7 mii în prezent.

De asemenea, s-a votat şi pentru stabilirea termenului de achitare şi raportare a obligaţiei fiscale în politica fiscală şi vamală pentru anul 2014, la data de 25 a lunii. (IPN)