PARIZERUL PENTRU COPII ESTE PRODUS DIN COPII? ANSA DOARME, BANII CURG

Siguranța produselor alimentare este doar un cuvînt în denumirea ANSA

În Moldova, lucrurile stau prost în continuare la capitolul drepturile consumatorilor. Și mai trist este  faptul că acest lucru cuprinde și industria alimentară. Chiar și scandalul cu produsele alimentare expirate în instituțiile de învățămînt nu i-a învățat minte pe producătorii lacomi de bani. Unii continuă să dezinformeze cumpărătorii sau, dacă doriți, să mintă cinic și să-și umple buzunarele.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, structură de stat, de fapt a demonstrat demult că în pofida statelor umflate, lucrează mai mult decît ineficient, arzînd banii bugetului, precum și multiple granturi ale partenerilor internaționali.

Producătorii de bună credință se plîng pe faptul că angajații ANSA se iau de ei des și nemotivat, iar producătorii neonești ignoră legislația și în același timp rămîn nepedepsiți.

ANSA deține o putere foarte mare asupra producătorilor și se comportă ca o inspecție cu tupeu, asemeni anilor 90, fiind de fapt un organ de represiune. Economiei – atît businessului, cît și consumatorilor – acest lucru nu-i aduce nici un plus. Dar oare se gîndesc la acest aspect unii specialiști ANSA atunci cînd își scot legitimația pentru a efectua ”un control în afara programului”... Toți înțeleg despre ce este vorba. Altfel nu pot fi explicate cazurile strigătoare la cer de minciună a unor producători și încălcarea de către aceștia a legislației , trecute cu vederea de ANSA.

Securitatea alimentară a țării este un element a supraviețuirii. Siguranța alimentelor pentru copii – este sănătatea viitorului nostru.

Unii producători nu doar că mint cu tupeu cumpărătorii, dar coboară la cel mai josnic nivel, asigurînd-i că produsele sunt ”sigure” pentru cei mai neprotejați consumatori – copiii.

Pe rafturile magazinelor din toată țara pînă în prezent poate fi găsit produsul companiei   «VIELNAX» S.R.L., denumit Parizer Pentru Copii Melius Premium. Pentru cei care nu cunosc, parizerul este un tip de salam fiert. Cunoscutul ”Doctorskaia” tot este parizer.

Nu e suficient că  «VIELNAX» S.R.L. scrie cu litere mari pe ambalajul producției sale  «Pentru COPII», dar în același timp producătorul încalcă grav legislația privind drepturile de autor, deoarece folosește fără permisiune eroii renumitului desen animat rus ”Mașa și Ursul”. Și este cunoscut faptul că cei mici sunt atrași de astfel de ambalaje. Iată de ce, părinții cumpără un astfel de produs, crezînd că odată ce este indicat ”pentru copii”, atunci este sigur. Copiii sunt mulțumiți de ambalajul  colorat, în schimb produsul nu este deloc sigur!!!!

Minciuna este camuflată și de faptul că un consumator, atunci cînd cumpără parizerul ”pentru copii”, se bazează și pe  munca de bună credință a organelor de control, în special a ANSA. Ei sunt siguri că odată ce marfa a ajuns în magazine și odată ce are denumire pentru copii, înseamnă că lucrurile stau bine, iar acest produs merită să fie procurat și servit copiilor.

Dar, s-a dovedit că nu poți avea încredere în ANSA!

De la mijlocul anului 2016, ministerul Sănătății a publicat lista produselor nerecomandate pentru copiii preșcolari și școlari. Mai mult, a fost interzisă livrarea în grădinițe și școli a produselor din carne cu diferite adaosuri alimentare – adică a mezelurilor. Și, într-un final, în iulie 2016 au fost adoptate modificări la Legea privind produsele alimentare, art. 14, . 18, care acum are următorul conținut. («Informația promoţională şi de publicitate pentru produsele nerecomandate preşcolarilor şi elevilor trebuie să evite caracterul atractiv pentru copii şi să nu-i vizeze pe aceştia.) Este lege! Actul normativ interzice ca producția nerecomandată pentru copii să fie atractivă și mai ales, să fie indicat faptul că aceasta este destinată copiilor.

După cum vedeți, compania  «VIELNAX» S.R.L. face totul invers. Pe parizerul său este indicat că poate fi consumată de copii, iar ambalajul abundă în eroii animați. Adică, producătorul încalcă grosolan legislația, iar ANSA deja de un an se face că nu vede acest lucru. Sau poate este vorba despre o înțelegere între companie și structurile de control?

Da, cerințele ministerului Sănătății țin de meniul instituțiilor preșcolare și școlare. Dar în condiții de casă, părinții nu pot fi impuși să nu-și hrănească copiii cu parizer. Însă, părinții care au încrederea în indicatorul ”pentru copii” și cred că produsul este inofensiv de aceea îl şi cumpără celor mici pentru hrană, de fapt sunt mințiți de munca neonestă a producătorului și de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Și, se pare că, ministerul Sănătății emite doar indicații și inițiative legislative, dar nu urmărește dacă acestea se execută.

Adică, securitatea produselor alimentare în Moldova sunt doar niște cuvinte în denumirea Agenției Naționale responsabile.

Violeta FURCĂMÎNDRĂ