PARINTII CER CA ELEVII SA REVINA PE BANCILE SCOLILOR

Mai mulți părinți și elevi au protestat astăzi, 5 martie, în fața Guvernului împotriva deciziei de a dispune învățămîntul de la distanță în condițiile înrăutățirii situației epidemiologice. Părinții, membri ai Asociației Obștești „Părinți solidari”, cer desfășurarea orelor online doar aolo unde se constată focare de COVID-19. Protestatarii s-au arătat nemulțumiți de faptul că instituțiile de învățămînt sînt închise, în timp ce localurile de alimentație publică și bisericile sînt deschise și pline de oameni.

Părinții au menționat că o bună parte a elevilor nu pot face lecții online, fie că sînt prea mici și nu au competențe pentru învățămînt la distanță, fie că părinții sînt nevoiți să își ia copiii cu ei la muncă pentru că nu pot să îi lase acasă fără supraveghere. Totodată, nu toți copiii au gadgeturi ca să poată face lecții online. Protestatarii s-au arătat nemulțumiți de faptul că, fiind nevoiți să stea mai multe ore la calculator sau telefon, în timpul orelor online, mai mulți copii au probleme de vedere. Mai mult, spun părinții protestatari, calitatea studiilor online ar fi foarte proastă, iar mulți copii nu au înțeles materia sau au rămas în urmă la multe discipline.

Pe de altă parte, Natalia Grîu, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care a ieșit în fața protestatarilor, a spus că Ministerul nu a făcut decît să se conformeze deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), din 27 februarie. Avem o situație excepțională – în fiecare zi mor oameni, printre ei sînt și pedagogi, iar sistemul medical este în colaps. Pentru că nu toți copiii au acces la ore online, Ministerul Educației a decis prelungirea vacanței de primăvară pentru elevi, pînă la 15 martie, a explicat Natalia Grîu. Secretarul de stat a mai spus că Guvernul a alocat 20 mln lei pentru asigurarea învățămîntului la distanță. Fin acești bani s-a procurat tehnică, dar în cantități insuficiente. Încă 10 mii de laptopuri urmează a fi cumpărate în viitorul apropiat.

Părinții protestatari spun vor expedia o petiție la CNSEP, cu 8 mii de semnături, prin care solicită revizuirea deciziei de a desfășura ore online. Protestatarii sînt nemulțumiți că nimeni nu monitorizează cum se respectă restricțiile de deplasare în cazul persoanelor vîrstnice, care sînt cele mai expuse riscului de infectare. Iar monitorizarea localurilor de alimentație publică ar fi una superficială. Manifestanții au mai spus că unele persoane ar putea să se îmbolnăvească la înmormîntări sau atunci cînd stau în rînd la policlinici sau magazine. Cu toate acestea, s-au închis scolile.

La 27 februarie CNESP a decis ca în perioada 1-15 martie toate instituțiile de învățămînt din Republica Moldova să desfășoare ore la distanță.

Sursa: IPN