PARIAŢI PE UNIUNEA EUROPEANĂ! AVANTAJELE REALE ALE INTEGRĂRII R. MOLDOVA ÎN UE

Uniunea Europeană reprezintă una dintre cele mai importante şi influente organizaţii internaţionale de pe întreg mapamondul, alături de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, Organizaţia Naţiunilor Unite cu instituţiile sale specializate (FAO, BIRD, UNICEF, UNESCO, Organizaţia statelor americane, Liga Arabă. De asemenea, Uniunea Europeană este una dintre cele mai bine consolidate organisme internaţionale, deoarece instituţiile sale comunitare au prerogative foarte extinse în numeroase domenii ale vieţii economice, politice şi sociale.

UE Este singura comunitate de state din lume care deţine monedă unică, asigurîndu-se în acest fel o coeziune economică cît mai mare între membrii acesteia. Conform Tratatului de la Maastricht, statele europene au adoptat o politică externă şi de securitate comună, acest fapt contribuind decisiv la consolidarea Uniunii Europene. De asemenea, ţările care intră în componenţa UE colaborează în domenii de maxim interes, precum agricultura, industria, transporturile, justiţia, comerţul, concurenţa. Astfel, Uniunea Europeană, în raport cu celelalte organizaţii interstatale de pe Glob, pare cea mai solidă comunitate de state din cadrul relaţiilor internaţionale la momentul respectiv.

Ideea de integrare europeană este tot mai prezentă în peisajul politico-economic contemporan în ultimele decenii şi ea preocupă insistent ţările componente ale bătrînului continent. Astăzi, Uniunea Europeană (UE) a devenit o realitate în ciuda multitudinii de probleme pe care le implică sau cu care se confruntă. Cunoaşterea reglementărilor comunitare se impune cu acuitate în prezent, perspectivele pentru ţara noastră de a se integra în structurile europene, în diversele ei planuri – politic, economic şi militar, unul dintre obiectivele finale fiind circumscris dobîndirii calităţii de membru al UE.

Un celebru citat, aparţinînd ilustrului conducător francez Napoleon Bonaparte, zice că: “Politica statului este dictată de geografia acestuia”. Într-adevăr, pe parcursul ultimilor ani, problematica aderării la Uniunea Europeană ţine să devină un subiect larg discutat atît în Republica Moldova, cît şi în întreaga lume. Din păcate, multe dezbateri cu privire la acest subiect reflectă doar nişte interese de conjunctură politică şi nu sînt lipsite de ideologii inutile, puţin probabil de realizat, deci sînt destul de puţine abordări realiste a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Aceasta, deocamdată, ipotetica aderare se axează pe analiza legăturii dintre factorii geografici, etnopsihologici, precum şi dintre factorii economici externi şi posibilitatea promovării economiei naţionale pe plan internaţional.

La 27 iunie 2014 fost semnat Acordul de asociere Republica Moldova – UE, pentruţara noastră devenind un pas important şi istoric. De atunci, Moldova tinde să devină o ţară europeană cu un obiectiv pro-european. Avînd la bază un viitor european cu mai multe locuri de muncă şi salarii mai bune, comerţ mai extins şi investiţii sporite şi, nu în ultimă instanţă, un sprijin în consolidarea respectării drepturilor omului şi în promovarea libertăţii de circulaţie a cetăţenilor noştri. Parcursul European este o afirmaţie a modului în care se vede viitorul ţării noastre pentru îndeplinirea scopului propus.

Avantajeleaderării Republicii Moldova la UE se pot împărţi în trei mari categorii:

• economice (creştere economică, creşterea nivelului de trai al populaţiei etc.),

• stabilitate politică,

• securitate.

Integrarea va avea efecte pozitive asupra modernizării societăţii în ansamblu, asupra imaginii externe a ţării, precum şi asupra vieţii cetăţenilor (cum ar fi, spre exemplu, libera circulaţie a persoanelor). Uniunea Europeană este cea mai mare piaţă de desfacere, reprezentînd aproximativ 45% din exporturile noastre. Deci, apropierea de UE, va stimula economia noastră. Experţii independenţi consideră că Acordul de Asociere va avea un efect pozitiv asupra economiei ţării, cu o creştere economică între 3,2% şi 5,4% pe an. Noul aranjament va crea premisele necesare pentru oferirea mai multor locuri de muncă şi a salariilor mai mari. Acesta va creşte comerţul nostru cu UE cu 15-16% şi va face Moldova mai atractivă pentru investitori străini. Nu în ultimul rînd, apropierea de UE va însemna produse şi servicii de o calitate şi siguranţă sporită. Astfel embargoul impus de Federaţia Rusă la legumele şi fructele moldoveneşti nu va mai fi o piedică pentru producătorii agricoli.

Consider căviitorul Republicii Moldova se află în mîini bune, pentru că genaraţia tînără a ţării, mizează pe integrarea Europeană şi este ataşată de valorile europene, este conştientă că singura modalitate de valorizare a resurselor socio-intelectuale, economice şi politice constă în implementarea responsabilă a angajamentelor cu privire la integrarea în UE.
În prezent, însă, Moldova se leagănă între doi vectori – vectorul estic şi cel vestic, ori, va veni momentul cînd politicienii moldoveni vor fi obligaţi să aleagă în ce tabără să rămînă, punînd în prim plan avantajele socio-economice şi cele politice pe plan secundar.

Diferiţi politicieni promit că Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală este cea mai bună cale de dezvoltare pe plan economic, social a Republicii Moldova. Dar aceste promisiuni se aud doar cînd se apropie alegerile pentru ca oamenii să-i voteze, pentru ca cineva să ocupe un loc în parlament şi iarăşi 4 ani să nu facă nimic în favoarea ţării. Astfel, pentru a păşi cu dreptul în Uniunea Europeană, noi trebuie să continuăm corect parcursul european şi adoptarea la standardele Uniunii Europene, pentru ca cetăţenii acestei ţări să aibă şansa la o viaţă mai bună. Acest deziderat este posibil printr-o dezvoltare continuă a economiei şi a relaţiilor comerciale, care generează noi investiţii, mai multe locuri de muncă şi salarii mai mari. Alte necesităţi indispensabile societăţii noastre sînt călătoriile fără restricţii, preţuri corecte, produse şi servicii calitative, drumuri europene, precum şi o justiţie echitabilă pentru toţi cetăţenii.

Este greu de anticipat finalitatea tuturor dezbaterilor şi fluctuaţiilor opiniilor politice în ceea ce priveşte integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, de aceea ramîne doar să sperăm că în momentul de cumpănă politicienii, în frunte cu întreaga populaţie, să facă o alegere bună, care să reflecte nevoile reale de dezvoltare pe toate planurile vieţii sociale, politice şi economice.

 

Autor: Cristina VICOL - Menţiune