PARIAŢI PE UE!

R. Moldova are aliaţi europeni de nădejde şi de perspectivă

De cînd comuniştii, argaţii Moscovei, au pierdut puterea, Kremlinul simte că Republica Moldova îi scapă printre degete şi recurge la şantaj pentru a întoarce ţara din drumul spre UE. PCRM, care nu pînă de mult făcea lobby pentru Federaţia Rusă, este acum un partid aflat în pragul falimentului şi nu mai poate face nici un serviciu Moscovei. Încercînd ca să plutească în doua luntrii (UE şi Uniunea Vamală), Voronin şi al său partid ciuntit de invidii şi partizanate politice a intrat atît de mult la apă, încît nici cel mai pregătit salvamar nu ar reuşi să-l resusciteze.

În atare situaţie, Moscova a trecut la „planul B”: va lupta, deocamdată, singură pentru a-şi readuce sclavii pe plantaţie. Pentru că astfel sîntem percepuţi noi de Kremlin: nişte sclavi numai buni de exploatat.

În toţi anii în care am fost sub ”protectoratul rus”, tot ce am obţinut a fost să nu murim de foame. Dacă pînă acum Moscova ducea o luptă difuză, aproape imperceptibilă pentru cei neavizaţi, de menţinere a Republicii Moldova în sfera sa de influenţă, din momentul în care am decis să luptăm pentru a ne cîştiga cu adevărat independenţa, Moscova este îndîrjită, pe faţă, să nu-şi piardă sclavii.

În plină campanie de recoltare a fructelor, bunii noştri ”parteneri strategici”, ruşii, au decis că este timpul să dea încă o lovitură peste obrazul şi aşa încercat al agricultorilor noştri. Pe lîngă embargoul la legume şi fructe, au hotărît să impună taxe pe tot ceea ce provine de la noi.

”Prietenul la nevoie se cunoaşte!” – România şi Uniunea Europeană

Astfel grăieşte o vorbă înţeleaptă din bătrîni, iar, în cazul nostru, prietenii adevăraţi îşi dovedesc din nou respectul şi interesul faţă de situaţia grea în care ne aflăm.

Primii care au sărit în ajutorul nostru au fost românii. Marii retaileri de peste Prut au anunţat că sînt gata să ofere spaţii de comercializare producătorilor de fructe şi legume din ţara noastră. Anunţul a fost făcut în urma discuţiilor avute de aleşii noştri cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine şi cu oficialii de la Bucureşti.

În aproximativ două saptămîni, legumele şi fructele din Republica Moldova vor ajunge pe piaţa românească, fără taxe vamale.

Primele loturi de legume şi fructe vor ajunge mai devreme pe piaţa comunitară, deoarece România a solicitat Comisiei Europene urgentarea procedurilor, astfel încît Acordul de Liber Schimb dintre Bruxelles şi Chişinău să se aplice mai devreme. Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a cerut dublarea contingentului de prune, mere şi struguri de masă care va ajunge pe piaţa comunitară fără taxe vamale şi devansarea datei de începere a exporturilor.

Vor fi scutite de taxe vamale 20.000 de tone de mere şi tot atîtea de prune, precum şi 80.000 de tone de struguri de masă. Jumătate din aceste cantităţi vor intra pe piaţa unică înainte de 1 septembrie 2014, iar restul după această dată. Astfel, primele fructe şi legume din Republica Moldova fără taxe vamale vor ajunge în pieţele şi magazinele româneşti în aproximativ două săptămîni, potrivit autorităţilor.

O bună parte din marfă va fi stocată în depozite din România şi din alte state europene, pînă cînd vor fi preluate de distribuitori şi comercianţi. Altfel, producătorii noştri ar fi riscat să rămînă cu marfa nevîndută, după ce Rusia a sistat importurile.

Patru ani pierduţi

Asta notează publicaţia ”Adevărul” cu trimitere la declaraţiile fostului ministru al Agriculturii în Republica Moldova, Valeriu Cosarciuc, potrivit căruia firmele din Republica Moldova ar fi putut să exporte peste Prut încă de acum patru ani, dar au preferat piaţa rusească. În opinia lui Cosarciuc, această greşeală ne-a costat scump pentru că am pierdut patru ani, timp în care am fi putut intra pe o piaţă competitivă.

O să răsară soarele şi pe strada noastră! Sperăm că de data aceasta producătorii noştri agricoli şi-au învăţat lecţia şi ca nu vor repeta greşeala de acum patru ani.

Un „partener strategic” care ne agresează în mod sistematic, nu este un „prieten” al Republicii Moldova

Federaţia Rusă îndreaptă spre Republica Moldova toate armele de care dispune.

Adoptarea de către premierul rus Dmitri Medvedev, la 31 iulie, a Hotarîrii Guvernamentale nr. 736 privind introducerea de taxe vamale la mărfurile provenite din Republica Moldova, corespunzător nivelului tarifelor unice din Uniunea Vamală pentru regimul naţiunii celei mai favorizate (Most Favoured Nation), a fost urmată de noi atacuri la adresa Moldovei.

Serghei Dankvert, şeful Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară, Rosselhoznadzor, a acuzat o tentativă a Republicii Moldova de încălcare a embargoului privind exportul de fructe şi legume în Rusia, prin folosirea de pretinse documente false pentru introducerea unui lot de prune avînd ca provenienţă declarată România. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Sula, a dezminţit acuzaţiile, susţinînd că „Republica Moldova nu putea exporta prune în Rusia prin România, întrucît nu a livrat prune în ultima perioadă în această ţară”.

De asemenea, Rosselhoznadzor a introdus un regim sporit de control la carnea importată din Republica Moldova, provenită de la întreprinderile „Hanuco” (satul Petreni, raionul Drochia), „Tehnostel Car” (Hîncesti), IDT din Bardar (satul Bardar, raionul Ialoveni) şi Antadro (satul Gura Camencii, raionul Floresti).

Decizia se aplică în urma depistării unor „substanţe periculoase şi interzise”, în particular bacterii din grupul e-Coli, precum şi a „depăşirii cantităţii admise de microorganisme mezofile aerobe şi facultativ anaerobe”.

Un „partener strategic” care ne agresează în mod sistematic, bine organizat, nu este un „prieten” al Republicii Moldova. Este clar că momentul în care ne aflăm necesită o schimbare. O schimbare inevitabilă în mentalitatea poporului nostru, care ani la rîndul a plecat fruntea în faţa unui „tiran” care a apelat la intimidare cînd am îndrăznit să ne dorim o viaţă mai bună pentru noi şi copiii noştri.

Toate restricţiile comerciale pe care ni le impune Moscova vin să întărească concluzia că piaţa rusă a devenit prohibită pentru producătorii moldoveni. Realitatea este una dură, Rusia a fost multă vreme principalul partener comercial al ţării noastre.

Dar nu trebuie să uităm nici o clipă că avem alternativă. Ea se cheamă Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv. O dată şi o dată tot trebuia ca produsele noastre să întrunească standardele europene de calitate. De ce să mai amînăm acest moment? De ce nu rupem răul din rădăcină şi nu profităm din plin de sprijinul care ni se oferă? Comisia Europeană a anunţat, recent, că din alocarea de fonduri europene pentru Republica Moldova în 2014 va identifica resurse financiare destinate Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, pentru stocarea fructelor pînă la comercializare, iar soluţiile cu siguranţă nu se vor opri aici.

Nu trebuie decît să semnalăm problemele pe care le avem, partenerii noştri europeni sînt cu adevărat interesaţi ca Moldova să prospere. Tot ce ne cer în schimb este reformarea democratică a societăţii şi eradicarea corupţiei, avînd ca modele statele membre ale Uniunii. Nu atentează nimeni la independenţa şi suveranitatea noastră naţională, nu ne manipulează nimeni folosind propaganda mincinoasă; beneficiile aduse de valorile pe care se bazează comunitatea europeană sînt transparente, clare pentru oricine doreşte să privească imparţial Uniunea Europeană versus Uniunea Vamală.

Moldova Suverană