PARIAŢI PE UE

Uniunea Europeană a ajuns la Vulcăneşti. Primul senator român în Găgăuzia

Asociaţia Convergenţe Europene a organizat, Duminică, 27 Iulie, în oraşul Vulcăneşti, dezbaterea cu tema "Beneficiile Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE", dezbatere care face parte din acţiunea "UE vine la tine acasă". Conferinţa organizată în regiunea găgăuză a beneficiat de prezenţa deputatului PLDM Petru Vlah, a senatorului român Viorel Badea, Tudor Jijie, directorul executiv al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, dr. Ştefan Popescu, lector SNSPA, prof. Sergiu Baranov, politolog, dr. Dan Nicu, politolog, Adrian Băluţel, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova, dr. Mihail Gheorghiev, medic-şef la spitalul raional Vulcăneşti. Evenimentul a fost deschis de către Sergiu Dan, preşedinte ACE şi Tudor Cojocariu, coordonatorul proiectului, şi a fost moderat de Liliana Simionescu, responsabil de comunicare.

În cadrul expunerii sale, Tudor Cojocariu a făcut o prezentare a miturilor false care circulă în Republica Moldova despre Acordul de Asociere, subliniind faptul că aceste pseudo mituri nu au nimic de a face cu realitatea, iar afilierea la UE va aduce doar beneficii, neafectînd tradiţiile, apartenenţa Transnistriei la statul moldovenesc sau relaţiile Republicii Moldova cu ţările CSI.

Deputatul PLDM de etnie găgăuză a prezentat paşii şi eforturile pe care Guvernul Republici Moldova le face pentru apropierea de Uniunea Europeană şi, mai ales, oportunităţile pe care UE le oferă Republicii Moldova şi cetăţenilor ei. 

O prezenţă inedită la această dezbatere din Găgăuzia a fost senatorul român Viorel Badea, el fiind primul parlamentar român care merge în regiunea găgăuză. Ales pe listele PDL din România de către românii din diaspora, în special de către moldovenii deţinători şi ai cetăţeniei române, Viorel Badea a fost implicat în sprijinirea Republicii Moldova încă din anul 1993, cînd a deţinut funcţia de preşedinte al Ligii Studenţilor din România, apoi, ca secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a iniţiat programul de tabere ARC încă din anii ’98-2000 sprijinind aducerea la studii în Romania a peste zece mii de elevi şi studenţi din Republica Moldova, Ucraina, Serbia etc.

Senatorul Viorel Badea a afirmat, în cadrul alocuţiunii sale, că România sprijină necondiţionat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fiind un susţinător devotat al parcursului european, care să aducă bunăstare cetăţenilor moldoveni. Totodată, senatorul român a anunţat instituirea unui premiu substanţial pe care îl va acorda cîştigătorului Olimpiadei de limba română din regiunea găgăuză. 

Conferinţa organizată la Primăria Vulcăneşti s-a încheiat cu discuţii libere între invitaţi şi cei aproape 100 de cetăţeni participanţi la această întîlnire. Din păcate, marii absenţi de la această reuniune au fost liderii administraţiei locale din Vulcăneşti, care au preferat să ignore această dezbatere.

Moldova Suverană