PARIAŢI PE UE

Falsuri şi adevăruri despre integrarea noastră europeană

Aşa cum v-am promis, astăzi vom publica reacţia Guvernului Republicii Moldova la miturile vehiculate de adversarii parcursului european al ţării noastre cu privire la Acordul de Asociere cu UE, pe care urmează să-l semnăm la sfîrşitul acestei luni. Materialul a fost preluat de pe pagina informaţională despre integrarea europeană, aparţinînd Guvernului.

12 cele mai răspîndite minciuni despre Acordul de Asociere

  1. Fals: Acordul de Asociere ne va submina suveranitatea şi independenţa.

Adevăr: Republica Moldova, în calitate de ţară asociată la Uniunea Europeană, va fi în drept să-şi decidă şi să-şi rezolve de sine stătător problemele interne. Acordul de Asociere promovează respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statului, pentru independenşa şi inviolabilitatea hotarelor lui. Scopul Acordului este preluarea, de către Republica Moldova, a acquis-ului UE, adică a celor mai bune practici la nivel comunitar, nicidecum impunerea unor decizii care nu ar fi benefice pentru viitorul şi modernizarea ţării. Este vorba, în mod special, de împărtăşirea unor valori şi principii comune – democraţia şi statul de drept, respectul pentru drepturile omului, buna guvernare, economia de piaţă şi dezvoltarea durabilă.

  1. Fals: Va trebui să renunţăm la cultura şi tradiţiile moldoveneşti.

Adevăr: Republica Moldova va continua să-şi afirme identitatea culturală, valorile naţionale şi tradiţiile. Europa nu ne obligă să ne dezicem de tradiţiile şi de datinile noastre. Dimpotrivă, Uniunea Europeană – al cărei slogan este „Unitate în diversitate” – promovează şi încurajează diversitatea culturală a statelor membre. Astfel, fiecare ţară a comunităţii a putut să îşi păstreze limba naţională şi credinţa. Italienii au rămas italieni, polonezii – polonezi, chiar dacă sînt membri ai Uniunii Europene.

  1. Fals: Ne vor forţa să devenim catolici, iar în cimitire morţii vor fi înmormîntaţi fără de cruci.

Adevăr: În Acordul de Asociere nu exista nici o referire la religie, iar convingerile religioase ale fiecărui cetăţean sînt de neatins în Uniunea Europeană. Patru ţări-membre ale UE sînt predominant ortodoxe: România, Bulgaria, Cipru şi Grecia, iar credinţa cetăţenilor lor nu a fost schimbata după accederea în UE. Ortodocşii reprezintă circa 10% din totalul populaţiei Uniunii. Importante comunităţi ortodoxe există în Ţările Baltice şi în Finlanda; ortodoxe sînt şi Serbia şi Macedonia, ţări cu aspiraţii europene. Peste tot, unde există comunităţi ortodoxe, crucile în cimitire sînt puse în stil ortodox, iar România este cel mai apropiat exemplu în acest sens.

  1. Fals: Moldova va trebui să permită căsătoriile persoanelor de acelaşi sex.

Adevăr: Apărăm şi respectăm valorile familiei tradiţionale, principiile morale şi creştine. Nici Acordul de Asociere, nici un alt document semnat cu UE nu conţine vreo prevedere sau vreun cuvînt prin care Moldova se angajează să legalizeze căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Nu sînt obligate să facă acest lucru nici ţările UE, decizia fiind una individuală. Singurul angajament al Republici Moldova este asigurarea egalităţii de şanse, pentru a proteja cetăţenii împotriva discriminării şi pentru a le asigura un tratament egal, în special, la angajarea în cîmpul muncii.

  1. Fals: Nu vom putea sacrifica porcul de Crăciun sau cu orice altă ocazie.

Adevăr: Este un fals evident şi aici vom invoca, din nou, exemplul României, care este membră a UE din 2007 şi unde populaţia de la sate continuă să respecte tradiţiile lăsate de stramoşi. Reglementările europene vizează exclusiv situaţiile cînd carnea obţinută în condiţii casnice este plasată pe piaţă, spre comercializare. În aceste cazuri se impune un control strict, lucru care deja este respectat în Moldova.

  1. Fals: Ni se va interzice să facem vin de casă.

Adevăr: Vinul de casă continuă să fie produs şi consumat în toate ţările cu tradiţii vinicole din Europa. În Ungaria, bunăoară, care de zece ani este membră a UE, vinul de casă reprezintă 20 la sută din totalul celui consumat. În ţările unde vinul se produce de secole – Italia, România, Ungaria, Slovacia, Cehia – sînt organizate anual festivaluri tradiţionale, în care bucatele şi vinurile de casă sînt elemente indispensabile. În acelaşi fel, moldovenii şi cei care ne vizitează ţara vor continua să se bucure de Festivalul Vinului la fiecare început de Octombrie, ca şi pînă acum.

  1. Fals: Europenii ne vor spune cînd şi cum ne putem tăia copacii din curte.

Adevăr: Europenii apără şi respectă proprietatea, protejează libertăţile cetăţeanului. Fiecare proprietar este liber să decidă dacă şi cum îşi taie un copac în curtea proprie. Excepţie fac monumentele naturii (de exemplu, Stejarul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt). Pentru domeniul public, decid autorităţile locale sau centrale.

  1. Fals: După ridicarea vizelor, toţi vor pleca şi ţara va rămîne fără oameni.

Adevăr: Libertatea de a pleca le va garanta oamenilor şi libertatea de a reveni, fără teamă, acasă. Astfel, chiar dacă nu ne oferă dreptul la muncă, ci doar la călătorii de scurtă durată, de maximum 90 de zile, timp de o jumătate de an, în ţările din zona Schengen, regimul fără vize ne aduce noi libertăţi şi noi şanse. Călătorind liber, oamenii vor putea studia şi încheia mai uşor contracte, inclusiv de muncă, vor putea stabili noi contacte umane şi de afaceri, intensificînd schimburilor culturale şi educaţionale. Toate vor avea un efect pozitiv pentru nivelul nostru de bunăstare.

  1. Fals: Apropierea de UE va creşte tensiunea dintre Chişinău şi Tiraspol.

Adevăr: Noi ne dorim o regiune stabilă într-un stat modern şi pentru aceasta ţinem cont de necesităţile şi interesele regiunii transnistrene. Transnistria este tratată ca parte componentă a Republicii Moldova, oamenii de afaceri de peste Nistru sînt încurajaţi să profite de viitoarele facilităţi economice, pe care le va aduce Zona de Liber Schimb cu UE. Cetăţenii din stînga Nistrului se bucură de aceleaşi drepturi ca şi cei de pe malul drept – fie că este vorba de asistenţa pe infrastructură, de desfăşurarea afacerilor cu parteneri europeni sau de călătoria fără vize în Europa.

  1.  Fals: Moldova va trebui să adere la NATO, dacă vrea în Europa.

Adevăr: Sub nici o formă, euro-integrarea nu este condiţionată de aderarea la vreo structură militară. Dovada: în UE există mai multe ţări care nu sînt membre ale Alianţei Nord-Atlantice – Finlanda, Suedia, Austria –, fapt ce nu le împiedică însă să fie membre ale UE de succes. Astfel, cei care spun că apropierea de UE înseamnă, automat, prezenţa Republicii Moldova în NATO, pur şi simplu, mint cetăţenii.

  1.  Fals: Moldovenii nu sînt capabili să trăiască după standardele UE.

Adevăr: Standardele şi regulile europene – a căror menire este să pună în valoare fiecare individ, să-i dea şansa de dezvoltare şi de afirmare – pot constitui motorul modernizării şi pentru noi. Acestea şi-au dovedit viabilitatea în timp şi în alte ţări. Lupta cu corupţia, un stat de drept mai puternic şi o infrastructură mai bună sînt, înainte de toate, în interesul şi beneficiul nostru. La fel, se pune un accent puternic pe cooperarea pentru educaţie, instruire, multilingvism, tineret şi sport, ceea ce va aduce o plus valoare şi mai multe şanse de dezvoltare pentru copii şi pentru adulţi.

  1.  Fals: Regimul fără vize le trebuie doar celor bogaţi, oamenii de rînd nu au ce căuta în Europa.

Adevăr: Europa este un spaţiu în care coexistă oameni de diferite categorii sociale, cu un nivel diferit de venituri. Poţi să stai într-un hotel scump, dar şi într-un hotel de 10-15 euro/noaptea, ori să apelezi la un program de găzduire în familii. Poţi să iei masa într-un restaurant de top, dar şi să mănînci pe săturate într-un fast-food. Iar ca să te deplasezi spre Europa poţi alege de la maxi-taxi pîna la avion. Datorită liberalizării spaţiului aerian, un zbor spre Italia, planificat din timp, te costa pîna în 50 de euro. Şi, apropo, în majoritatea capitalelor europene există o Duminică pe lună în care intrarea în toate muzeele e gratuită. Încercaţi şi vă veţi convinge!

Moldova Suverană