PARCHETUL SPANIOL CERE INCULPAREA PENTRU «REBELIUNE» A MEMBRILOR EXECUTIVULUI CATALAN DESTITUIT

Procurorul general al Spaniei a anunțat luni că a cerut inculparea pentru rebeliune, răzvrătire și delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus de Carles Puigdemont, precum și a membrilor parlamentului catalan dizolvat care au votat declarația unilaterală de independență a Cataloniei, relatează agenția EFE și DPA.

Liderii guvernului regional din Catalonia «au creat o criză instituțională care a culminat cu o declarație unilaterală de independență și o nesocotire totală a Constituției noastre», a declarat procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza. Potrivit presei spaniole, el a sugerat inclusiv arestul preventiv.

Cererea sa va fi examinată de tribunalul Audiența Națională, care va decide asupra măsurilor judiciare ce vor fi luate împotriva lui Puigdemont și a membrilor cabinetului pe care l-a condus. În cazul membrilor parlamentului catalan, între timp dizolvat, care au votat declarația de independență se va pronunța Curtea Supremă.

Dacă vor ajunge în fața instanței și vor fi găsiți vinovați, acești politicieni catalani riscă pînă la 30 de ani de închisoare.

În urma declarării unilaterale a independenței prin votul de vineri din parlamentul catalan, autoritățile de la Madrid au suspendat autonomia acestei regiuni și au preluat controlul direct asupra ei, urmînd ca pe 21 decembrie să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate.

Sursa: Agerpres