PARANORMAL! S-A INTIMPLAT CEEA CE NU SE INTIMPLA

Rener – Iaşi, cel mai misterios caz Poltergeist

Incredibil, dar adevărat! Uşi şi dulapuri ce se deschid şi se închid în mod inexplicabil, chiar de faţă cu invitaţii. Tacîmuri, oale şi alimente aruncate prin casă de energii nevăzute. Covoare care sînt mutate din incintă în curtea locuinţei. Inele care crapă, bancnote ce se rup în fîşii din senin. Obiecte ce sînt mişcate în mod inexplicabil, în casă şi în ogradă. Televizor şi fotoliu răsturnat, cel dintîi crăpat. Ochelari distruşi prin contorsionare, fărîme. Cîini ce latră neliniştiţi zile la rînd. Semne clare ale unui fenomen Poltergeist ce s-a derulat episodic pe durata a cîteva săptămîni acum douăzeci de ani.

Cel puţin şapte intelectuali, notabilităţi ale Iaşiului, printre care un fost preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, au observat acest fenomen unic petrecut la Iaşi. Locaţia: locuinţa familiei Rener de pe strada Trei Ierarhi. Am fost singurul ziarist prezent la fata locului, care am investigat cel mai clar fenomen Poltergeist din zilele noastre după cel petrecut acum aproape 100 de ani – celebrul caz “Eleonora Zugun”. Am cules recent noi informaţii cu privire la eveniment de la proprietara acelei locuinţe, Doina Rener, şi de la preotul ce a fost chemat să ţină slujbe la locul blestemat, părintele Teodor Irimia.

21 aprilie 2015. “Ceva paranormal s-a întîmplat atunci, n-aş putea să spun exact… cazul a fost menţionat la nivel internaţional pentru că este un fenomen rar întîlnit. Nu am căutat explicaţii cu privire la cele petrecute. Am fost mulţumiţi că s-au potolit lucrurile…, după o perioadă de timp s-a potolit. Nu vreau să îmi mai amintesc… Nu ne-a influenţat cu nimic…, însă la persoane labile nu e simplu deloc. Cel care a trăit aşa ceva nu poate să spună că a fost uşor, a fost destul de înspăimîntător ceea ce s-a întîmplat.

Nu a fost vorba de o meditaţie cu privire la Dumnezeu după cele petrecute… Nici ca un semn de întrebare! Pur şi simplu, nişte fenomene pe care nu ţi le poţi explica. A fost ca în filmele SF despre paranormal, numai că aici s-au desfăşurat în realitate…şi după aşa ceva, nu trebuie să mai cauţi nimic, că nu-ţi mai trebuie. Au fost nişte lucruri inexplicabile. Cam toate cîte s-au întîmplat nu au fost ceva obişnuit, să zici că a căzut strachina de pe sobă sau aşa ceva… Au fost nişte fenomene care, toate în sine, daca le iei, erau deosebite şi fantastice, exact film SF, ceva nemaiîntîlnit, aşa este… Soţul meu a murit, soacra mea a murit, acum nu mai stau să mai dezgrop ce s-a mai întîmplat…”, a spus dr. Doina Rener, nora Lidiei Rener, stăpîna casei de atunci.

Intervenţia preotului

Iată, pe scurt, ce s-a întîmplat! 15 noiembrie 1995. Strada Trei Ierarhi, Iaşi. Totul a început pe la ora 12.00, cînd acasă se afla doar Lidia Rener, octogenară, mama lui Constantin Rener, despre care se crede că a fost “subiectul” sau cel de la care a plecat desfăşurarea cazului. Oalele aflate pe plită s-au răsturnat, iar uşile de la dulapuri s-au închis şi s-au deschis singure, pocnind şi trăsnind ca blestemate. Din senin, cîini au început să latre fără motiv. Înspaimîntată, Lidia Rener a înştiinţat-o pe nora sa (Doina). Aceasta, alături de Gabriela Untu, o prietena de familie, a mers la preotul Teodor Irimia pentru a-i cere ajutorul, să ţină cîteva slujbe. Acesta, obişnuit cu lucruri ieşite din comun, s-a arătat şi el surprins cu privire la ce a văzut. De puţin timp, preotul mi-a spus că are în minte clar tot ceea ce s-a întîmplat atunci.

“A fost un caz foarte puternic la familia profesorului Rener. El murise şi rămăsese feciorul lui, doctor stomatolog, căsătorit. Soţia doctorului Rener era în casă cu nepoţelul mititel şi au început uşile să pocnească, să se deschidă şi închidă automat, de pe aragaz, un vas cu apă a fost dat jos, aruncat. Pepenii care erau pe prispa casei au început să meargă prin curte, să fie aruncaţi, cîinii au început să latre tare, toate sticlele din magazie i-au fost aruncate, covoarele mutate… Cîinii au rupt lanţurile. La miezul nopţii, a venit la mine soţia doctorului Rener, cea tînără şi imediat m-am suit în maşină şi am citit Moliftele Sfîntului Vasile”, povesteşte părintele Irimia.

Dv. aţi simţit ceva?, l-am întrebat. “Cînd am dat să intru, o uşă s-a izbit drept în capul meu. Nu era cineva în spatele uşii. Am intrat în casa de uşă lovit. Lucru real. A fost prima dată cînd m-am confruntat cu o asemenea situaţie. Am citit Moliftele Sfîntului Vasile şi s-a liniştit pentru o zi. Pentru toată casa am făcut slujbă, am stropit cu agheasmă. În timpul slujbei, am văzut că pe nepotul care era pe fotoliu l-a întors fotoliul cu faţa în jos. Copilul nu putea, că era mititel. Şi masa unde am făcut eu agheasma s-a răsturnat. Am zis ca trebuie să vin de trei ori să facem. N-a ţinut decît pînă la amiaza starea de acalmie”, a spus preotul Teodor Irimia, care a trebuit să se întoarcă iar la faţa locului, întrucît în după-amiaza zilei fenomenul revenise cu şi mai mare intensitate.

“Au venit iar să mă ia. Atunci doctorul luase nişte sticle cu bere şi le-a pus pe prispa casei. În mod inexplicabil, sticlele alea au ajuns toate în curte, parca aruncate de Diavol. Am mai citit Moliftele şi a doua oară, timp în care nu s-a mai întîmplat nimic. Doamna a pus la uscat un pardesiu care îl avea şi l-a găsit la poartă în timp ce mă aflam acolo. Cine l-a tras acolo, cum a ajuns în acel loc, nu se ştie. Porumbul pus la fiert pe aragaz era împrăştiat print toată casa. Am citit Moliftele şi a treia oară, atunci s-a mai liniştit. Am recomandat post, să nu se mănînce carne, să stea lumînările aprinse, dar tot nu s-a liniştit. Timp de două saptămîni, zilnic, a trebuit să merg să fac Moliftele Sf. Vasile cînd se întampla”, poveşteste preotul Irimia.

Membrii familiei erau foarte îngrijoraţi

Dar ce povesteau ei că se întîmplă după ce plecaţi dv.?, îl întreb pe părinte. “Speriat de turnura evenimentelor, fratele ei a venit de la Bucureşti cu valiza, care era închisă. A pus valiza acolo şi, cînd să se ducă să se culce, să ia pijamaua, valiza era deschisa şi toate răsfoite, aruncate acolo. Erau şi bani. Bancnotele erau toate flendurite, bucăţele, rupte în fîşii. Altul ar fi spus: poate copilul..., dar era foarte mic… Culmea că s-a întîmplat şi la el. L-a trimis bunică-sa să cumpere o sticla de ulei şi i-a dat cinci lei. A mers şi, cînd a ajuns la magazin, nu mai erau în buzunar decît bucăţele mici din bancnotă. Şi văzînd toate astea, am stat de vorbă cu dînşii: erau îngrijoraţi. Au spus: ce facem? Erau neliniştiţi, chiar foarte supăraţi. Şi am spus: ar putea fi blesteme, duhuri rele, care s-au stabilit aici.

Hai să facem şi un praznic pentru cei morţi. Să vă aduceţi aminte de morţi, de moşi şi strămoşi. S-ar putea ca un duh rău al cuiva dintre morţi să lucreze aici. Şi aşa s-a stabilit, l-au chemat pe preşedintele Consiliului Judeţean, pe soţia sa, mai multe personalităţi deosebite ale Iaşiului, pictori, oameni de cultura. S-a servit mîncare de post. După aceea, o perioadă s-au liniştit lucrurile. Am ajuns apoi acolo abia după vreo trei luni, dar nu mai erau aspecte deosebite… Mai era totuşi ceva, nu putea doamna dormi deloc, doamna Rener. Dormea două ore, apoi se trezea şi i se părea că uşa la şifonier se deschide, că pocneşte prin casă şi i-am mai făcut, bineînţeles, de trei ori, Moliftele Sf. Vasile”, povesteşte Teodor Irimia.

Obiecte grele, masive, răsturnate cu uşurinţă de o forţă nevăzută

Insist asupra fenomenelor ieşite din comun văzute de părintele Irimia. “La un moment dat, toată biblioteca cu cărţi a venit în mijlocul casei, nu era nici o explicaţie pentru că toate au ajuns în mijlocul casei. Aveau televizor…, l-a aruncat în mijlocul casei. Fotoliul iarăşi s-a răsturnat. Agheasma a vărsat-o de faţă cu toţi. Deci era un spirit foarte tulburent”. Care ar putea fi cauzele, am vrut să aflu de la o faşă bisericească.

“Probabil multe păcate ale familiei. Blesteme părinteşti, magie. Se vede că ce s-a întîmplat a fost în legătură cu Diavolul. Şi totul a plecat de la faptul că doctorul stomatolog era în legătură cu două ţigănci, e vorba chiar de legătură trupească. Doamna Rener vroia să se termine, să scape. Pînă la urmă, el a murit din cauza acestui fapt, era tînăr, avea 38 de ani. A fost vorba de sufocare, l-au dus la spital, dar nu a mai putut să mai scape. A doua cauză sînt păcatele, blestemele părinteşti, duhurile din familie care se răzbună pe cei rămaşi. În Sfînta Scriptură există atîtea exemple…”.

Martorii

“Cine sînt martori la acel eveniment? Familia toată, eu, ca preot, vecinii care au văzut şi ei. Preşedintele CJ Iaşi, s-a întîmplat şi de faţă cu el şi mulţi alţii. Nu sînt deloc poveşti. Au mai fost şi alţii care veniseră acolo, oficialităţi, pentru că au fost chemaţi. Şi au văzut. Erau mai mulţi şi la masă s-au întîmplat mai multe treburi din acestea. Cînd s-a dorit unirea meselor, s-a răsturnat totul, cu tot cu agheasmă. Cînd făceam slujba, erau şi vecinii care au venit şi au văzut desfăşurîndu-se evenimentele. Două doamne din vecini, copilul, bătrîna, doamnă Doina, soţia lui Constantin Rener care a decedat peste un an”.

A fost un şoc cazul Rener pentru un preot? “Nu şoc, dar destul de interesant. Eu am gîndit aşa, că aici trebuie să fie o cauză, nu se poate aşa, în ziua mare, să-mi pocnească uşa în cap. M-a lovit puternic, nu aşa, am pus mîna pe clanţă şi am intrat, dar întîi şi întîi m-a lovit. Nu eram singur, eram cu un cîntăreţ bisericesc, care a rămas şi el destul de mirat de toată treaba asta. Eu mai ştiam de astfel de întîmplări, căci la biserică mai veneau să fac moliftele Sf. Vasile oameni care cădeau jos, făceau urît, răcneau, ţipau. Dacă e fenomen Poltergeist? Noi, românii credincioşi, nu cunoaştem decît două fenomene: binele şi răul. Aici a fost manifestarea răului. Nu e altceva, Dumnezeu şi Diavolul”, a mai spus preotul Teodor Irimia.

La vremea respectivă, am stat de vorba cu fizicianul Dorina Creanga, cadru didactic la secţiile de biofizică şi fizică medicală ale Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi: “Încă nu s-a găsit o explicaţie bine fondată a producerii acestora. Fenomenul în sine există şi e posibil să fi avut loc şi aici. Specialiştii au verificat în laborator posibilitatea mişcării unor obiecte prin concentrare, chiar şi de la distanţă, prin puteri energetice. S-au făcut şi măsurători”.
În disperare de cauză, pînă şi clarvăzătoarea Valentina a fost chemată la faţa locului, iar aceasta a sesizat o prezenţă străină.

Fenomenul Poltergeist

Format din reunirea cuvintelor din limba germana poltern – a face zgomot şi geist – spirit. Specialiştii parapsihologi au păreri împărţite în ceea ce priveşte încadrarea acestui fenomen, unii îl consideră legat de psihokinezie, prin influenţa manifestată asupra materiei, iar alţii îl leagă de evenimente cauzate de persoane care au decedat. Astfel de anomalii nu se supun nici unei legi a fizicii, ci doar este vorba despre desfăşurarea unor fenomene paranormale. Cazurile de poltergeist care se afla în afara oricărui dubiu au la baza prezenţa unui agent uman. Cercetările au arătat că astfel de agenţi sînt reprezentaţi de adolescenţi şi copii.

Cea mai plauzibilă explicaţie ştiinţifică este aceea că schimbările hormonale majore din perioada pubertăţii, intensitatea maximă a trăirilor, specifică vîrstei copilăriei, pot activa anumite părţi ale creierului vinovate de producerea psihokineziei. În cazul Rener, există în “casa blestemată din Iaşi” nepotul Lidiei Rener, Cezar Rener, pe atunci un copil. La nivel mondial, este cunoscut un celebru caz în care birourile unei companii germane au fost afectate de aceleaşi zgomote inexplicabile, de obiecte care zboară fără motiv şi geamurile care se spărgeau fără a fi fost atinse.

Jurnalul.ro