PANSAMENTELE CU MIERE INVINGATOARELE RANILOR

Mierea are calitatea de a distruge majoritatea agenților patogeni. Chiar papirusuri provenite din Egiptul Antic prezintă dovada că faraonii și preoții egipteni foloseau mierea nu doar pentru a da gust mîncărurilor, ci și în vindecarea rănilor. Un astfel de document egiptean, vechi de 3.500 de ani, care descria metoda de folosire a mierii pentru vindecarea rănilor, a stat la originea unui studiu realizat de cercetătorii de la Clinica Universitară din Bonn.

 

Reuşesc să distrugă microbii foarte rezistenţi

În cadrul studiului, au fost tratați 150 de pacienți cărora li se făcuseră operații chirurgicale de extirpare a unor tumori canceroase, iar din cauza faptului că respectivii bolnavi aveau organismul slăbit, rănile li se vindecau mai greu. În situația lor, efectul dezinfectant al mierii s-a dovedit mai eficient decît tratamentul cu antibioticele utilizate pînă atunci. Pansamentele cu miere au reușit să distrugă chiar și microbii foarte rezistenți.

 

Celulele și țesuturile moarte sînt îndepărtate mai repede

Specialiștii de la clinica din Bonn au început să studieze, în paralel cu activitatea lor de tratare și vindecare a rănilor, și mecanismul efectelor de vindecare ale mierii și au descoperit o serie de procese surprinzătoare în timpul terapiilor. Datorită efectelor sale de dezinfectant, rănile bine curățate se vindecau foarte repede odată cu folosirea pansamentelor cu miere, iar în paralel cu acest proces de vindecare, celulele și țesuturile moarte erau eliminate mai repede, fără efecte de infectare. S-a dovedit foarte util și faptul că pansamentul îmbibat cu miere nu trebuie smuls de pe rană, ci trebuie scos cu grijă, pentru a nu rupe crusta proaspăt formată.

 

Enzimele sale elimină germenii patogeni

Pe parcursul cercetărilor a reieșit că forța de vindecare a mierii constă în marea concentrare de zahăr existentă în ea, care, pur și simplu, elimină din apropierea agenților patogeni apa atît de necesară pentru existența și înmulțirea acestora. Un rol important îl are și una dintre enzimele din miere, oxidul de glucoză, care în timpul unor reacții chimice complicate produce în cantități mici peroxid de hidrogen. Această substanță, bine cunoscută și în procesul de decolorare a părului, are, de asemenea, un efect de distrugere a microbilor, de dezinfectant.

După revista „Taifasuri”