PANICA PRIN CIMITIRE – OAMENII L-AU CONFUNDAT PE PRIMAR CU UN STRIGOI!

Te văzui printre morminte, măi, Chirtoacă, bre!

Autor: Mihai CONŢIU

Pe data de 8 Aprilie, în cuibarul ziarului nostru, am aşternut, un articol, în care scriam despre o iniţiativă a primarului Dorin Chirtoacă. Prin această iniţiativă nepotul Ghimpului cere reglementări normative pentru dimensiunile monumentelor funerare din cimitirele Chişinăului.

Fireşte că n-a scos nici o vorbă despre monumentele autorizate de el în Cimitirul Piaţa Centrală. În loc să desfiinţeze acest cimitir cu morţi vii, Chirtoacă le permite groparilor lui credincioşi să ridice, claie peste grămadă, noi şi noi monumente comerciale. Se calcă oamenii unii pe alţi în acest cimitir ca într-un Iad adus de Chirtoacă pe Pămînt, dar nu despre acest cimitir e vorba acum!

După 9 zile duhovniceşti de la scrierea articolului meu din 8 Aprilie, Chirtoacă, pe 17 Aprilie, s-a urcat în dricul Primăriei, însoţit fiind de cioclii lui credincioşi, şi a efectuat o vizită printre mormintele cimitirelor „Evreiesc”, „Sf. Lazăr” şi „Central”. Morţii…, ca morţii, l-au primit relativ bine, iar asta în sensul că nu au vociferat, nu l-au huiduit şi nu l-au contrazis atunci cînd Chirtoacă a început să le vorbească despre necesitatea unirii Moldovei cu România. Decebal şi Burebista parcă au vrut să spună ceva, dar fiind morţi de nişte mii de ani…

Cei mai mulţi dintre morţi nici nu l-au înţeles pe Chirtoacă, deoarece n-a avut abilitatea să le vorbească şi în rusă şi idiş. Se pare că, la un moment dat, grupurile de alolingvi morţi pentru toată viaţa şi-au luat translatori, iar asta pentru că, în semn de protest, s-au întors cu faţa în jos în sicrie. Au făcut asta, adică s-au întors cu fundul în sus spre Chirtoacă, din clipa în care Chirtoacă a început să le vorbească despre necesitatea unificării centralizate a tuturor cimitirelor, precum şi înfrăţirea lor cu cimitirele „Belu”, „Militar”, „Evreiesc” şi „Sfînta Vineri” din Bucureşti. Capac la toate se pare că a pus şi faptul că primarul a lăsat lîngă fiecare cruce sau monument funerar cîte un formular de adeziune la Partidul Liberal. Cei care nu devin membri sau simpatizanţi ai PL-ului, vor rămîne în afara cimitirelor.

După eşecul apropierii umane a lui Chirtoacă de blînzii îngropaţi în aceste trei cimitire, primarul s-a întors cu faţa spre puţinii oameni vii aflaţi în cimitire. Bieţii oameni au rupt-o la fugă printre morminte, închinîndu-se şi strigînd: „Ucigă-l Toaca”! Cînd l-au văzut aşa de deşirat şi încruntat, mai dihai decît cea mai hidoasă sperietoare de ciori din viile lor, dar şi cînd l-au auzit cum se răsteşte la ei, oamenii au crezut că este un strigoi sculat din morţi, vreun vampir care vrea să le sugă sîngele lor credincios. Spaima apocaliptică a fost accentuată şi din cauză că, printre morminte, oamenii au văzut-o şi pe deputata Corina Fusu, care numai a Maica Precistă nu arăta!

Panica a fost de proporţii uriaşe, mai ales şi din cauză că cioclii lui Chirtoacă au închis porţile cimitirelor (spun ”cimitirelor” pentru că la fel a fost în toate). Au recurs la această faptă pentru că Chirtoacă vroia să intre în comuniune şi cu ei. Oamenii au crezut că a venit sfîrşitul lumii – un om roşu la faţă s-a împiedicat, a căzut chiar pe un mormînt proaspăt, s-a închinat cu faţa în sus, în timp ce a început să bea, cu sete, votcă, direct din sticlă; o bătrînică istovită de gîfîială s-a oprit, s-a întors în direcţia lui Chirtoacă, şi-a făcut semnul crucii şi a spus: „Piei, drace! Doamne, iartă-mă, mă las în voia Ta!”; un dascăl alerga disperat şi-i tot promitea lui Dumnezeu că nu-şi mai înşeală nevasta cu enoriaşe şi nu o să mai ia în veci bani de la oameni şi tot aşa!

Cu mare greutate, dar şi din cauză că s-au resemnat că venise sfîrşitul lumii, oamenii s-au potolit. O camionetă a Partidului Democrat din Moldova a apărut de urgenţă la poarta cimitirului şi le-a adus cioclilor lui Chirtoacă mai multe bannere cu el din campania electorală. Pînă la urmă, bieţii creştini speriaţi s-au convins că îl au în faţă pe primar, nu pe Ucigă-l Toaca, un strigoi sau vreun vampir pornit să le sugă sîngele.

În realitate, Chirtoacă venise acolo să vadă spaţiile locative „unde ai putea trăi în condiţii deosebite”, după cum spunea el atunci cînd le-a cerut subalternilor să înainteze propuneri de reglementare normativă a dimensiunilor monumentelor funerare. În plus, Dorin Chirtoacă i-a anunţat pe sperioşii oameni că în acest an, pentru prima dată, la Paştele Blajinilor, în cimitire au fost instalate containere pentru acumularea selectivă a deşeurilor, dar şi că serviciile specializate vor activa în regim special, pentru a asigura buna desfăşurare a Paştelui Blajinilor.

Una peste alta, unul peste unul, una peste unul sau unul peste alta, după plecarea lui Chirtoacă din cimitire, bieţii oameni vii speriaţi au rămas la fel de dezamăgiţi ca şi bieţii dispăruţi. Omul cu faţa roşie de la băutură, cel care n-ar fi vrut să moară treaz de spaimă, mormăia: „Ce treabă avem noi cu containerele, că gunoi şi aşa o să fie mai mult…!? Mai bine ne-ar aşterne mai multe mese la morminte, să nu mai aducem noi de acasă, şi ar face mai bine să ne aducă multe cabine de WC, să nu ne mai uşurăm printre morminte după cît bem la Blajini!”

Acest articol este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.