PANDEMIA CA ”MANA CEREASCA” PENTRU OPOZITIA LUI PLAHOTNIUC

Atunci cînd ți se ridică la cap coronavirusul

Pandemia cu noul coronavirus a devenit, pentru politicienii din Opoziția moldovenească, una din armele electorale principale de luptă împotriva guvernării și, mai cu seamă, a lui Igor Dodon, în perspectiva alegerilor prezidențiale. Asta denotă amatorism, demagogie, lipsă de imaginație și de soluții concrete. Ca prin farmec, Maia Sandu, Andrei Năstase, Renato Usatîi, cei din Partidul Șor, Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu-Băsescu, cei din fostul Guvern Sandu și alții asemenea lor au devenit politicieni specialiști în virusologie.

Televiziunile care îi agreează îi invită cu generozitate ca să-și etaleze ”deșteptăciunea” cu care ei știu să critice guvernarea pentru că nu a reușit să ne scape definitiv de pandemie. Totodată, ei acuză aceeași guvernare de criza economică provocată, chit că, de bine, de rău, salariile și pensiile sînt acordate cu regularitate. Acești părerologi de ocazie, stimulați din belșug de niște moderatoare Tv limitate, teribil de inculte și agresive, sînt total rupți de realitatea internațională la zi. În ”logica lor ilogică”, moldovenii trebuie convinși că numai în Republica Moldova sînt contaminați și mai și mor oameni din cauza coronavirusului, că numai această Țară este afectată economic din cauza pandemiei.

Atunci cînd erau înregistrate numere mari de contaminări și decese, toate posturile Tv adverse guvernării își deschideau programele de știri cu anunțuri înfricoșătoare despre ravagiile produse de pandemie, cu imagini dezolante și tendențioase, cu interviuri apocaliptice ”în umbra deceselor”, dar mai ales cu montaje bine regizate astfel încît moldovenii să se sperie, să se gîndească chiar la sinucidere ”din cauza proastei gestionări a situației” de către Ministerul Sănătății, guvernare și Președinție. Cînd numărul contaminărilor și cel al deceselor e în scădere, știrea despre situația la zi a evoluției coronavirusului se pierde undeva printre altele. Nici o intenție de a se transmite optimism, încurajare la rezistență prin mai multă grijă față de noi și semenii noștri! Aceleași posturi Tv, insistă exclusiv pe numărul contaminărilor și cel al deceselor, dar nu pun absolut deloc un accent deosebit pe numărul impresionant de cazuri recuperate de către eroicii medici și asistenți medicali. Pentru ei, ca și pentru politicienii din Opoziție, asta nu e o știre de audiență!

Politicienilor din Opoziție și posturilor TV care-i sprijină parcă li s-a urcat coronavirusul la cap. Pentru ei pandemia este ”o mană cerească” – politicienilor le convine crezînd că îi avantajează electoral, televiziunilor le aduce audiență și, deci, publicitate! Putere și bani dansînd pe cadavre! Spuneam mai sus că Opoziția și posturile Tv care o sprijină îi manipulează pe moldoveni de așa natură încît să-i facă să creadă că Republica Moldova este singura Țară din lume care pătimește economic și sanitar în urma pandemiei ”din cauza ineficienței controlului ei de către guvernanți”. Ei, bine, absolut toate Țările lovite de pandemie au suferit și suferă economic și sanitar la proporții de-a dreptul apocaliptice în comparație cu Republica Moldova.

În România e jale, numărul contaminărilor și al deceselor fiind în creștere, situînd-o ca fiind Țara cea mai afectată din UE. La sfîrșitul săptămînii care a trecut, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI al României, Raed Arafat, a declarat, referindu-se la numărul mare de noi cazuri de COVID-19, că „dinamica este crescătoare, nu este sub control”. La fel în Bulgaria și Ucraina, de exemplu.

Tot la sfîrșitul săptămînii trecute, SUA aveau deja un număr record de cazuri confirmate zilnic de COVID-19, dar estimările specialiştilor arată că numărul de infecţii este de fapt mult mai mare. Fostul comisar al FDA, Scott Gottlieb, a declarat că de fapt 1 din 150 de persoane din SUA este probabil „infectat chiar acum”, scrie Forbes. Cercetătorii Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor şi MIT au proiectat că numărul infecţiilor cu noul coronavirus este în realitate de zece pînă la 11,8 ori mai mare decît numărul de cazuri confirmate, ceea ce înseamnă peste „700.000 de infecţii reale pe zi”. Deşi Preşedintele Donald Trump a afirmat, în mod repetat, că creşterea numărului de cazuri se datorează testării crescute, Gottlieb a susţinut că SUA încă nu au capacitate de testare suficientă pentru a surprinde numărul real de infecţii.

La rîndu-i, Rusia a raportat Sîmbătă, 11 Iulie, 6.611 noi cazuri de coronavirus, urcînd bilanţul infecţiilor la nivel naţional la 720.547, informează Reuters. Centrul de răspuns la criza de coronavirus al ţării a declarat că 188 de persoane au murit de virus în ultimele 24 de ore, ridicînd numărul deceselor la 11.205. Ca să nu vorbim de situațiile și mai grave din America de Sud ori despre focarele care se tot redeschid în Țările europene!

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ţările ar trebui să ia în considerare impunerea din nou a unor restricţii stricte de mişcare a populaţiei în condiţiile în care numărul cazuri de COVID-19 s-a dublat la nivel mondial în ultimele şase săptămîni.
Dr. Michael Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, într-o conferinţă de presă, că ţările ar trebui să intre din nou în carantină. „Cu toţii vrem să evităm ca ţările să revină la închidere totală, nimeni nu îşi doreşte asta, dar există situaţii în care aceasta este singura opţiune”. „Odată ce restricţiile au fost ridicate, a existat întotdeauna riscul ca boala să înceapă să se răspîndească din nou”.

„Trebuie să accepte faptul că în situaţia noastră actuală este foarte puţin probabil să putem eradica sau elimina acest virus”. „Cînd virusul este prezent, există riscul de răspîndire”, a declarat Ryan.

Constatăm, așadar, că eradicarea noului coronavirus nu se poate face prin Decrete prezidențiale ori prin Hotărîri de Guvern (care provoacă nemulțumiri sociale și revolte în rîndul populației inconștiente), ci prin lupta medicilor și a savanților implicați în descoperirea de noi vaccinuri, dar mai ales prin intermediul unui sistem de Sănătate bine echipat și pregătit. La acest ultim punct, absolut toate Guvernele lumii au fost nevoite să recunoască faptul că sistemele lor de Sănătate au fost depășite de situația creată de pandemia cu noul coronavirus. Vorbim aici, în primul rînd, de cele mai avansate și bogate Țări ale lumii ale căror sisteme de Sănătate aproape au fost îngenunchiate, așa cum se întîmplă acum în SUA, cum au fost copleșite Italia, Franța, Marea Britanie, Spania, Suedia etc. În Republica Moldova, prin compararea sistemelor de Sănătate și a dotărilor sanitare efective, putem spune că medicii au făcut și continuă să facă minuni. Nu ne vom mira dacă, în viitor, cercetătorii vor descoperi că acest nou coronavirus ucigaș ”alege și anumite structuri genetice umane”.

Ținînd seamă de acest tablou global și mai ales de ”logica” păreriștilor opozanți de la Chișinău, înseamnă că, din cauza coronavirusului, Opoziția din Rusia trebuie să ceară demisia lui Putin, cea din Anglia să-și someze Regina să abdice, americanii să ceară demiterea, anchetarea și condamnarea lui Trump și tot așa! La fel și în România!

Omenirea întreagă este încă îngenuncheată de către un virus ucigaș neînțeles, economia mondială se află într-un impas teribil, iar Opoziția de la Chișinău vrea să-i convingă pe moldoveni că de răspîndirea pandemiei se fac vinovați guvernanții! Astfel de aventurieri politici vor să-i votați ca să ajungă la Putere pe un fundal muzical cu marșuri funebre! În realitate, această întreagă Opoziție poartă un singur nume, unul compus, iar acesta e Plahotniuc-Șor, care vrea să profite și de tragediile provocate de coronavirus pentru a scăpa de condamnările penale!

Mihai CONŢIU