Palestinienii denunta incercarea lui Donald Trump de a-i forta sa incheie un acord cu Israelul

Un înalt responsabil palestinian a ripostat Vineri la declaraţiile Preşedintelui Donald Trump, care a ameninţat că ajutorul american pentru palestinieni va fi suspendat pînă la reluarea negocierilor de pace cu Israelul, potrivit France Presse. Negociatorul-şef palestinian Saëb Erekat a acuzat SUA de rea-credinţă şi a afirmat că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu doreşte să negocieze, spre deosebire de Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Preşedintele rus Vladimir Putin „i-a propus lui Netanyahu de a se întîlni cu Abu Mazen (numele de război al lui Mahmoud Abbas) la finalul Cupei Mondiale de la Moscova (în Iulie) şi Netanyahu a refuzat”, în timp ce Preşedintele palestinian „a acceptat”, a declarat Erekat. „Şi apoi avem declaraţii din partea Casei Albe spunînd că palestinienii vor continua să fie pedepsiţi pînă cînd nu vor reveni la masa negocierilor”, a mai spus oficialul palestinian, întrebîndu-se: ”La care masă de negocieri?”

Administraţia americană a anunţat Vineri că ea nu va mai finanţa Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), la o săptămînă după ce a suspendat un ajutor de peste 200 milioane de dolari (170 de milioane de euro) pentru palestinieni. Preşedintele american Donald Trump a declarat Joi că a luat această decizie pentru a-i forţa pe palestinieni să negocieze. „SUA plătesc sume enorme. Eu spun: ’Veţi avea bani, dar nu vă vom plăti înainte de a încheia un acord. Dacă nu ajungem la un acord, nu vă dăm bani”, a declarat el în faţa liderilor unor organizaţii evreieşti din Washington. „Este lipsit de respect cînd oamenii nu vin la masa (negocierilor)”, a remarcat Trump.

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a rupt toate contactele cu Washingtonul după recunoaşterea de către Donald Trump a Ierusalimului drept Capitală a Israelului la începutul lunii Decembrie, iar, în prezent, neagă orice rol de mediator în procesul de pace pentru SUA. Statutul Oraşului Sfînt este una dintre cele mai spinoase probleme ale conflictului israeliano-palestinian, palestinienii dorind ca Ierusalimul de Est să devină Capitala statului lor.

Potrivit lui Erekat, decizia americană se îndepărtează de promisiunea făcută de Washington în Mai 2017 lui Mahmoud Abbas de a nu lua nici o măsură radicală timp de 12 luni pentru a încuraja negocierile de pace. Politica Administraţiei Trump slăbeşte poziţia moderaţilor, încurajîndu-i în schimb pe radicalii din Orientul Mijlociu, a declarat negociatorul palestinian. „Dacă arta negocierilor lor este de a ne pune într-o poziţie în care nu avem nimic de pierdut, cred că au reuşit”, şi-a exprimat el regretul.