PAŞII REUNIFICĂRII

Leancă a propus, Şevciuk nu a răspuns

Premierul Iurie Leancă s-a întîlnit pentru a doua oară cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. De această dată cei doi s-au văzut în Germania, în localitatea Landshut, iar la întrevedere au mai participat Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Cojara şi Ministrul de Stat în Ministerul Federal de Externe al Germaniei, Michael Link.

După cum transmite TRIBUNA, cu referire la un comunicat de presă al Guvernului, părţile au discutat subiecte legate de libertatea circulaţiei, posibilitatea deschiderii podului în satul Gura Bîcului şi aspecte privind facilitarea transportului de pasageri şi mărfuri.

Premierul a propus ca antreprenorii din regiunea nistreană să se întâlnească în cadrul unui subgrup de lucru cu experţi din care să facă parte şi specialişti de la Bruxelles. De asemenea, Iurie Leancă a solicitat organizarea unei misiuni internaţionale de monitorizare a situaţiei din Zona de Securitate cu implicarea experţilor neutri, în vederea identificării şi prevenirii focarelor de tensiune.

Din comunicat însă nu este clar dacă partea transnistreană a susţinut aceste propuneri.

Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 va avea loc la Kiev, pe 25-26 noiembrie 2013.

Cristina PENDEA