PAI PARCA SE LUPTA CU CORUPTIA!?

De ce reţeaua din RM de corupere în alegerile româneşti nu este anchetată?

Chiar şi acum presa din România este preocupată de fraudele electorale din RM prin care moldovenii cu cetăţenie română au fost corupţi/cumpăraţi ca să-l voteze la alegerile din 2014 pe Victor Ponta la Preşedinţia României. Nu de mult, în prestigiosul ziar românesc „Adevărul” a fost publicat un articol intitulat „Cum funcţiona reţeaua lui Sebastian Ghiţă de corupere a alegătorilor din Republica Moldova”. Pentru cititorii moldoveni care nu ştiu, precizăm că Sebastian Ghiţă este fost deputat român, care este cercetat penal şi dat în urmărire internaţională, iar acum este în custodia autorităţile din Serbia. Anume el este cel care a constituit o reţea în RM pentru a cumpăra voturi în favoarea lui Victor Ponta, fost contracandidat în alegeri al lui Klaus Iohannis. În ultimul articol din „Adevărul” se precizează următoarele:

„O persoană din anturajul politic al lui Sebastian Ghiţă a dat o declaraţie de martor cu identitate protejată la DNA în care arăta cum fostul deputat PSD a încercat să corupă alegătorii din Republica Moldova în favoarea lui Victor Ponta la alegerile din 2014. Totul s-ar fi făcut cu ajutorul unei reţele piramidale, care avea în vîrf 10 supervizori şi 200 de responsabili. Costul operaţiunii: 350.000 de euro. „Nu staţi! Completaţi în continuare listele, convingeţi oamenii, duceţi-le fluturaşi, pliante, mulţumiţi-le că au votat cu noi! Să nu cedăm frontul!”, era ordinul pe care fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă, îl transmitea telefonic lui Ioan Alin Petran, omul său de încredere din Republica Moldova.

Discuţia avea loc pe 6 Noiembrie 2014, la patru zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. „Finala” se juca pe 16 Noiembrie 2014, între Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Ghiţă voia să se asigure că din Moldova vor veni cît mai multe voturi pentru prietenul său, Victor Ponta. Convorbirile dintre Ghiţă şi Petran sînt doar o parte dintre probele pe care procurorii DNA le au într-un dosar care vizează modul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă ar fi spălat suma de 129.343.768 de lei. Zeci de milioane de lei ar fi fost „spălaţi” printr-o multitudine de operaţiuni financiar-bancare fără justificare economică.

Suma de 350.000 de euro ar fi fost trimisă în Republica Moldova pentru a înclina balanţa în favoarea lui Victor Ponta. Surse judiciare au explicat că unii dintre cei implicaţi în această operaţiune au acceptat să depună mărturie la DNA, dar după ce au primit statutul de martor cu identitate protejată. Ei au primit un nume de cod, aşa cum este cazul lui „Arnăut Vitalii”. Martorul a explicat la DNA că frecventa acelaşi mediu politic cu fostul deputat PSD. El a mai precizat că Petran, la ordinele lui Sebastian Ghiţă, ar fi organizat o structură de tip piramidal în care a cooptat peste 200 de persoane. Scopul: cumpărarea de voturi în favoarea lui Victor Ponta. La rîndul lor, cei 200 aveau fiecare misiunea de a aduce la vot între 50-100 persoane la secţiile de votare deschise pentru scrutinul prezidenţial organizat în Republica Moldova pentru diaspora românească. La rîndul lor, cei 200 de „responsabili” erau coordonaţi de alţi 10 „supervizori”. „Aceşti 10 supervizori erau şi ei plătiţi cu suma de 1.000 euro de persoană lunar, timp de trei luni, inclusiv luna noiembrie 2014”, a declarat „Arnăut Vitalii”.

Cei 200 de „responsabili” ar fi fost remuneraţi cu sume cuprinse între 100 şi 200 de euro pe lună, primele plăţi fiind făcute începînd cu lunile August-Septembrie 2014. „Votanţii cooptaţi de către cele 200 de persoane racolate iniţial primeau la rîndul lor bani şi bunuri (bani, ceasuri, articole de îmbrăcăminte neinscripţionate, alimente) dacă se prezentau la vot şi votau candidatul PSD, Victor Ponta. Totodată votanţii aveau obligaţia să facă dovada prezentării şi exercitării votului”, a mai spus martorul cu identitate protejată. Banii, în monedă euro, ar fi fost aduşi din România de Petran, cu avionul sau cu maşina personală. „Declar faptul că sumele de bani astfel scoase din ţară şi puse la dispoziţia lui Alin Petran, însemnînd suma de aproximativ 400.000 de euro, erau daţi personal de către Sebastian Ghiţă, în numerar, la sediul PSD din Bucureşti şoseaua Kisselef, despre această înţelegere frauduloasă avînd cunoştinţă şi candidatul PSD, Victor Ponta”, a mai explicat „Arnăut Vitalii”. Surse judiciare au mai explicat pentru „Adevărul” că un martor cu identitate protejată a declarat la DNA că Ghiţă ar fi constituit o bază de date informatizată cu toţi alegătorii din diaspora pe relaţia Republica Moldova. Această bază de date cuprindea circa 20.000 de persoane, identificate prin localitate, nume şi număr de telefon mobil.”

Cititorii noştri îşi amintesc probabil că la acea vreme „Moldova Suverană” a scris masiv despre fărădelegile electorale care se săvîrşeau pe teritoriul RM în favoarea candidatului Victor Ponta. Începînd de atunci şi continuînd cu prezentul, cînd aceste fraude grave săvîrşite în 2014 sînt încă anchetate de către DNA din România, nu vi se pare suspect, flagrant faptul că procurorii moldoveni nu pomenesc nimic despre o investigaţie similară, căci e vorba despre infracţiuni penale comise în RM şi la care au participat numeroşii cetăţeni moldoveni în calitate de complici activi (peste 200) şi corupţi pasivi (de ordinul miilor)?

Sigur că nu trebuie să ne mirăm atîta timp cît Procuratura nu este independentă, cînd PDM este înfrăţit cu PSD al penalilor din România şi, fireşte, l-a susţinut pe Ponta, atîta timp cît Leancă, protejatul PDM care atunci era fruntaş PLDM, a sfidat marea familie europeană a PPE şi l-a susţinut pe acelaşi Ponta…!

Dar de ce să nu bănuim că şi cei peste 200 de responsabili cu coruperea moldovenilor nu i-au fost furnizaţi lui Ghiţă de acelaşi PDM? Puteau ei să-şi facă de cap aici fără „voie de la stăpînire”? Să fim serioşi! Pînă una, alta, DNA din România îi „arde” pe cei care poate, pe care poate pune mîna, căci procurorii moldoveni nu-s atît de iresponsabili faţă de propriile familii încît să se „ardă” anchetîndu-i pe moldovenii de aici din „Reţeaua lui Sebastian Ghiţă de corupere a alegătorilor din Republica Moldova”!

Mihai CONŢIU