PAGINA OFICIALA A BNM A FOST TINTA UNUI ATAC CIBERNETIC

Pagina oficială a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a fost atacată de hackeri. „Pe data de 4 iunie 2015, la ora 23.30, resursele informatice ale Băncii Naţionale a Moldovei au fost supuse unui atac cibernetic de tip DDoS (Distributed Denial of Service), care a blocat accesul la datele BNM disponibile în reţeaua internet. Ca rezultat, pagina oficială a BNM a fost temporar indisponibilă. Nu s-au înregistrat pierderi sau coruperi de date gestionate de BNM”, anunţă Serviciul de presă al băncii centrale.

BNM precizează că împreună cu furnizorul serviciilor internet, a întreprins măsuri active pentru restabilirea conexiunii la internet şi a accesului utilizatorilor la pagina sa oficială. La momentul actual, toate serviciile interne informatice ale BNM şi pagina sa oficială, funcţionează în regim normal. BNM va investiga, împreună cu organele abilitate, sursele acestui atac cibernetic şi va întreprinde măsuri suplimentare pentru prevenirea incidentelor similare pe viitor.

Atacurile cibernetice de tip DDoS constau în provocarea suprasolicitării site-urilor vizate cu cereri false de informaţii. Țintele unor asemenea atacuri sînt, de obicei, organizaţiile guvernamentale şi companiile comerciale mari.

În februarie anul 2015, sistemele informaţionale ale cinci instituţii de stat au fost atacate, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale. Procurorii nu au precizat ce instituţii au fost ţinta acestui atac cibernetic.

Specialiştii au identificat şase servere, localizate peste hotare, de la care s-au infectat calculatoarele. Atacul a fost realizat, de cele mai multe ori, prin e-mail-uri care arătau ca cele de corespondenţă.

„Tehnologia informaţiei şi comunicaţiile ne oferă un şir de avantaje, dar, în acelaşi timp, ne face mai vulnerabili în faţa eventualelor pericole în spaţiul virtual. Atacurile cibernetice devin tot mai frecvente şi aduc noi riscuri şi pagube enorme sectorului guvernamental, privat şi cetăţenilor”, anunţa într-un comunicat la mijlocul lunii aprilie curent Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.