PACTUL RESPONSABILITĂŢII NAŢIONALE ESTE UN ANGAJAMENT FAŢĂ DE CALEA INTEGRĂRII EUROPENE

PLDM a lansat luni, 18 noiembrie, Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană şi a chemat liderii tuturor partidelor, membrii societăţii civile şi cetăţenii Republicii Moldova să-l semneze. Acest pact este un angajament faţă de calea integrării europene. Semnatarii se angajează să acţioneze în comun pentru a asigura coeziunea întregii societăţi, a elitelor, a forţelor politice, a societăţii civile şi cetăţenilor, să asigure continuitatea procesului de integrare europeană, în pofida oricăror provocări şi presiuni, să promoveze integrarea europeană ca proiect naţional al Republicii Moldova şi să muncească pentru consolidarea întregii societăţi în jurul acestui proiect.

Pactul a fost semnat de doi ex-preşedinţi

Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană a fost semnat de ex-preşedinţii Republicii Moldova, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi.

Primul preşedinte al Republicii Moldova a declarat că însăşi denumirea documentului indică asupra importanţei acestuia. „Documentul nu este simplu, se numeşte: „Pactul Responsabilitatii Naţionale”. Eu am simţit această responsabilitate din primele zile de după proclamarea independenţei, odată ce Republica Moldova şi-a propus integrarea europeană în calitate de vector prioritar”, a spus Mircea Snegur. Potrivit primului preşedinte, în aceste zile, de pînă la Summitul de la Vilnius, dar şi după, toţi trebuie să fie într-un gînd şi să contribuie la susţinerea politicii actualei guvernări vizavi de asocierea Republicii Moldova cu UE.

Ex-preşedintele Petru Lucinschi a accentuat nevoia de consolidare a societăţii în jurul ideii naţionale de integrare europeană. „Regret foarte mult că societatea este divizată. Să nu uităm că Moldova, dacă o luăm de la rădăcinile cele mai vechi, chiar de la Dacia romană, pentru prima dată are posibilitatea de a alege să meargă într-o comunitate cu valori. Ţările care au intrat în UE o duc bine. Aceasta nu înseamna că sîntem contra cuiva”, a spus preşedintele. Petru Lucinschi a menţionat că Republica Moldova trebuie să muncească, să accepte ce este mai modern în viaţă, ce este mai de folos oamenilor şi să mergem înainte. „Îi chem pe toţi să consolidăm societatea şi să punem umărul pentru a transforma ţara într-un stat prosper”, a spus Petru Lucinschi.

În spiritul European

Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană este o iniţiativă în spiritul european, dar trebuie să ajungă să reprezinte întreaga societate, nu un singur partid, şi ar fi fost mai bine dacă era o iniţiativă comună a coaliţiei de guvernămînt. De această părere sînt preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sergiu Ostaf, şi expertul în politică externă, Lina Grîu.

Lina Grîu a remarcat că iniţiativa este bună, dar a venit de la o singură formaţiune şi ar putea să apară rivalitatea în coaliţie, care a fost la începutul anului, o rivalitate care nu face foarte bine. „Acum depinde foarte mult cum va reacţiona Partidul Democrat. Ar fi fost foarte bine dacă iniţiativa venea din partea coaliţiei”, a apreciat experta.

În linii mari, spune Lina Grîu, acest pact are o abordare europeană. „Dar societatea noastră este cam divizată şi depinde cum va fi interpretat de oameni acest gest. Personal eram sceptică şi faţă de mitingul de la 3 noiembrie, dar a ieşit bune. E important că în societate există o mişcare de aceasta, europenii aşteaptă acţiuni de la noi, dar este important să fie vocea poporului, nu a unei singure formaţiuni”, a remarcat Lina Grîu.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sergiu Ostaf, consideră iniţiativa importantă. „Cred că iniţiativa este corectă din punctul de vedere al partidului. Acum este altceva în ce măsură acest apel, semnat de o singură formaţiune, va fi atractiv pentru alte forţe şi alţi actori. Opinia mea este că, dacă ar fi fost lansat pactul de mai mulţi actori, ar fi fost mai probabil să fie susţinut. Dacă evenimentul de la 3 noiembrie era să fie organizat de un singur partid, ar fi fost mai nesemnificativ”, a mai spus Sergiu Ostaf.

Documentul se adresează forţelor proeuropene din Moldova

Toate forţele politice cu opţiuni proeuropene din Moldova pot face o uniune în beneficiul parcursului european al ţării prin aderarea la Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană. De această părere este analistul politic Ion Tăbîrţă.

„Acest pact, probabil, este formulat după calapodul Declaraţiei de la Snagov, unde s-a menţionat că orice s-ar întîmpla, orice conflicte ar fi, integrarea europeană este strategică pentru Romînia şi nu poate fi pusă în discuţie. Cam aceasta se vede şi în cazul Republicii Moldova, toate forţele politice trebuie să-şi asume parcursul european”, a declarat Ion Tăbîrţă.

Totuşi, spune analistul, în cazul Republicii Moldova este mai dificil să se obţină de la toate formaţiunile politice această adeziune la vectorul extern proeuropean. „Avem un popor divizat, avem partide pro-estice, şi altele pro-vestice. Cred că se vine cu acest mesaj la partidele proeuropene, dar care nu au susţinut anumite acţiuni ale actualului guvern pentru a merge pe calea europeană, de exemplu Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, sau Partidul Naţional Liberal al Vitaliei Pavlicenco”, a opinat Ion Tăbîrţă.

Analistul susţine că acest pact are iniţial o conotaţie simbolică, dar dacă va fi respectat de toate partidele proeuropene, ar putea avea şi o conotaţie practică. „La noi se observă o gelozie cine este mai pro-european, cine a făcut mai mult pentru apropierea de UE, ceea ce ar putea fi o carte de bătaie la alegeri. Pactul ar putea fi însă şi practic, pentru ca apropierea de UE să nu creeze gelozii. Ar fi bine ca şi societatea civilă să-l susţină. Indiferent cine vine cu iniţiativa, trebuie să fie susţinută ideea de integrare în UE”, a spus Ion Tăbîrţă.

Continuare logică a acţiunii din 3 noiembrie

Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană, lansat de Partidul Liberal Democrat, este o continuare firească a acţiunii din 3 noiembrie, a mitingului în sprijinul ideii europene, la care au participat circa 100 de mii de cetăţeni. De această părere este analistul politic Viorel Cibotaru, care a declarat că această iniţiativă trebuie văzută din 2 aspecte – susţinerea căii europene, dar şi lansarea în campania electorală.

„PLDM este la guvernare, cel mai mare partid la guvernare şi a venit în politică în baza iniţiativelor europene, acum ne aflăm în preajma unor evenimente care marchează întreaga cale parcursă de partid – parafarea Acordului de Asociere şi abolirea regimului de vize, care va ridica enorm prestigiul Moldovei”, a remarcat analistul.

Viorel Cibotaru spune că toate acestea ar trebui să aducă ţara în condiţia să acumuleze calităţile necesare pentru a deveni în viitor şi membru al UE. „Din acest punct de vedere, acest pact este logic. Al doilea aspect este abordarea strategică a partidului, aspectul electoral, intrăm într-un an electoral şi începe „îngrădirea ogorului politic”. PLDM o face printre primele, este o acţiune care se înscrie în activitatea electorală. Am văzut acţiunile şi altor partide, iniţiative politice, este un început de campanie”, a menţionat analistul.

Într-o formă sau alta, acţiunile îndreptate spre afirmarea parcursului european sînt sprijinite şi de diplomaţi, de partide şi de oamenii de rînd – spune analistul. „Ar fi raţional să se alăture şi alte partide unor astfel de forme precum este pactul, dar probabil că nu o vor face din dorinţa să-şi construiască imaginea proprie în această competiţie. Cred că fiecare va veni cu iniţiative similare sau se va găsi o formulă în care să fie reflectate toate partidele într-un mod acceptabil”, a mai spus Viorel Cibotaru.

Reprezentanţii PDM şi PLR acceptă pactul lansat de PLDM

Vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, a declarat că orice acţiune care apropie Republica Moldova de UE este benefică. „Este o acţiune simbolică pentru a arăta şi colegilor din Parlamentul European că societatea, clasa politică îşi exprimă dorinţa de a continua vectorul de integrare europeană. Sperăm că în urma acestor acţiuni, indiferent de cine o lansează, societatea şi clasa politică va fi mai consolidată”, a spus Andrian Candu. PDM va discuta şi va decide dacă să semneze acest pact. „Dar nu vedem motive de ce nu am face-o”, a spus reprezentantul PDM.

Deputatul Valeriu Saharneanu, din grupul liberalilor reformatori (PLR), a spus că este bun un asemenea pact, dacă vizează integrarea europeană, însă ar fi fost bine dacă documentul era lansat în numele întregii coaliţii de guvernare.

Sursa: IPN