PACTUL CU DIAVOLUL AL MAIEI SANDU. PAVEL FILIP (3)

Preventiv, Plahotniuc și-a lăsat complicii să se auto-inculpe penal

Presa a scris din belșug despre vînzarea frauduloasă a aproape 2.000 de metri pătrați din spațiile Casei Presei și a Cantinei Cancelariei de Stat, cunoscută drept Cantina Guvernului, amplasată pe strada A. Mateevici, în preajma lacului Valea Morilor. Procuratura Anticorupție a intentat o cauză penală pe aceste cazuri, prin care se constata că statul a fost prejudiciat în proporții deosebit de mari.

La sfîrșitul lunii Septembrie 2018, administratorul Î.S. Complexul „Casa Presei”, aflată în subordinea Guvernului (prim-ministru Pavel Filip), a semnat 3 contracte de locațiune cu administratorii companiilor private „Rîul Vechi Prim” SRL, „Construct Elegant” SRL și „Quantum Imobil” SRL, pentru o suprafață totală de aproape 1.500 de metri pătrați, care ulterior a fost extinsă la 1.766 de metri.

Peste doar trei luni, la începutul lunii Ianuarie 2019, adică înaintea alegerilor parlamentare, cele trei companii au cumpărat spațiile la un preț de 16,25 milioane de lei, vădit diminuat comparativ cu prețul de piață al imobilelor amplasate în zona centrală a Capitalei. În consecință, cu doar 2 săptămîni înainte de alegerile parlamentare, prin actele nr. 06/04, 07/04 și 09/04 din 05 Februarie 2019, Agenția din subordinea Guvernului transmite agenților economici privați în proprietate încăperile vizate, potrivit documentului.

La fel s-a procedat și în privința a 1.700 de metri pătrați din spațiile clădirilor Cantinei Guvernului, administrate de instituțiile aflate în subordinea premierului de atunci Pavel Filip. În Noiembrie 2018, a fost încheiat contractul de locațiune cu firma „Construct Deluxe” SRL, ca deja la sfîrșitul lunii Ianuarie 2019 firma să cumpere spațiile cu 9 milioane de lei.

„În urma contrapunerii informației din Registrul bunurilor imobile al Departamentului Cadastru al IP „Agenția Servicii Publice”, procurorii anticorupție au stabilit că spațiul a fost deetatizat și privatizat la un preț mult diminuat comparativ cu prețul de piață, reprezentînd practic prețul cadastral stabilit încă acum 10 ani, în anul 2009”, se arată în nota cu privire la urmărirea penală pe faptul infracțiunii de abuz de putere comise de fostul premier Pavel Filip.

Procurorii au relevat suspiciuni clare în privința mai multor încălcări și abuzuri comise de fostul premier. „În urma examinării înscrisurilor și altor materiale acumulate la dosar, luînd în considerație modul de operare a întreprinderilor interpuse unor rude apropiate fostului prim-ministru Pavel Filip, în cîrdășie cu instituțiile de stat, perioada relativ scurtă de timp dintre cedarea în locațiune și privatizarea spațiilor care au aparținut statului, procurorii anticorupție au relevat suspiciuni clare privind legalitatea procedurilor de selectare a locatarilor și ulterior privatizarea spațiilor imobile din proprietatea statului, fraudarea procedurilor de licitație, existînd totodată și suspiciuni rezonabile privind uzul de fals la întocmirea în cadrul procedurii de privatizare a rapoartelor de evaluare”, potrivit documentului. În consecință, procurorii anticorupție au stabilit că, în urma infracțiunilor de abuz de putere, „statul a fost prejudiciat în proporții deosebit de mari”.

RISE Moldova a realizat anterior o investigație pe aceste două cazuri, constatînd că firmele „Construct Elegant” SRL și „Construct Deluxe” SRL sînt înregistrate pe numele a doi frați din raionul Fălești, iar spațiile din Casa Presei și Cantina Guvernului au fost privatizate la prețuri de cîteva ori mai mici decît ale pieței. (va urma)

Mihai CONȚIU