PACTUL CU DIAVOLUL AL MAIEI SANDU (1)

Pentru prima dată ni se arată, din timp, alt viitor politic mafiot

Sprijinul electoral acordat Maiei Sandu în alegerile prezidențiale de către Renato Usatîi și Andrian Candu (Pro Moldova), precum și cel post-electoral oferit de Pavel Filip (PDM), după părăsirea alianței cu PSRM, ne dezvăluie clar cum aceasta vrea să-și fidelizeze un viitor Guvern ”al ei”, dar să și producă, anume la inițiativa ei, alegeri parlamentare anticipate. Să ne amintim că ”cinstita și proeuropeana Sandu” spunea că, pentru ea, sînt vitale, decisive ”filtrele de integritate și meritocrație” prin care trebuie să treacă obligatoriu orice virtual aliat de-al ei. Să vedem cum le pune filtre la gură lui Candu, Filip sau Usatîi.

În turul doi al alegerilor, a renunțat la aceste ”principii” chiar în fața propriilor alegători, în clipa în care s-a umilit cerîndu-i ajutorul lui Usatîi, despre care, cevașilea mai devreme, la TVR Moldova, spunea că este un criminal cu sînge rece. Asta înseamnă că, nu-i așa?, alegătorilor ei ori nu le pasă de principii morale, ori sînt ”turmă coruptibilă”, ori, ca și ea, vor să cîștige alegerile, pentru ea, prin mijloace oricît de murdare, chiar dacă e vorba de iluzii de moment, specifice turmei ori naivității ”captive” și aducătoare de viitoare dezamăgiri. Pe astfel de alegători mizează ea! Pe cei care se simt ultragiați și la auzul unui cuvînt neutru și fac din asta zarvă geostrategică.

Pentru a declanșa alegerile parlamentare anticipate, Sandu are nevoie de o alianță majoritară cu Candu, Filip, Andrei Năstase și probabil cu cei din gruparea Pentru Moldova, dar nu neapărat. Cui îi convin aceste alegeri? În primul rînd Maiei Sandu, pentru că se crede pe val și e convinsă că PAS va cîștiga mai multe mandate parlamentare. Asta-i o capcană teribilă! Ea confundă numărul celor care au votat-o la prezidențiale cu cel care va vota și PAS în alegerile parlamentare anticipate. Al doilea căruia îi convin alegerile anticipate e Usatîi. Este clar pentru oricine că, într-o astfel de situație, în Parlament vor accede socialiștii, PAS, partidul lui Usatîi, care chiar ar putea devansa PAS, și Partidul Șor. Celelalte partide – PPDA, PDM, Pro Moldova, Pentru Moldova și restul – vor deveni istorie penibilă. Într-o astfel de perspectivă, PAS va face alianță cu Usatîi cu siguranță. Ea este cea care l-a ”legitimat” politic, ”i-a dat față proeuropeană” la nivel național în turul doi al alegerilor prezidențiale, nu cei care l-au ales prima în Bălți. Astfel, prin Usatîi, Sandu l-a readus în Țară pe Plahotniuc, iar partenerii ei occidentali admit asta ca pe o normalitate.

În ceea ce privește ”Guvernul ei”, Pavel Filip ”a mai mirosit” o șansă ca să scape de pușcărie, momind-o pe deja coruptibila politică Sandu cu perspectiva unei alianțe tacite spre a-și ”făta” un Guvern și cu ajutorul lui. Deși ”nu a clocit niciodată ouă”, Sandu e dispusă să-l clocească și pe Filip. Să-i dea papa porumbelului golaș. Filip încă mai poate fi suficient de aerian încît să creadă că o să răzbată chiar și la anticipate, dar se aventurează crezînd că intră în ”Grădina Maiei Domnului”. A rupt alianța cu socialiștii înspăimîntat fiind de angajamentul acestora, deși erau aliați, de a ajunge cu urmărirea penală pînă și la a șaptea spiță vinovată penal a lui Plahotniuc. Recent, abia ieșit de la guvernare, acest individ corupt pînă-n măduva oaselor, Filip, a avut neobrăzarea nu doar să critice guvernarea din care PDM a făcut parte în privința gestionării pandemiei, dar a oferit și soluții, ca să vadă Sandu cît de ”cooperant” poate fi.

În cele ce urmează, în seriale, o să vă oferim toate adevărurile murdare despre acei politicieni de care Maia Sandu are nevoie, cu disperare, ca să le arate moldovenilor cît ține ea la ”filtrele de integritate și meritocrație”. Pentru a nu fi suspectați de rea-credință, o să vă oferim extrase din ceea ce a scris presa moldovenească despre personajele ce urmează, iar aici este vorba despre ziarele și site-urile adversare socialiștilor și lui Igor Dodon. Începem cu Pavel Filip!

 

Preventiv, Plahotniuc și-a lăsat complicii să se auto-inculpe penal

Pavel Filip, ca să se disculpe de complicitatea și slugărnicia lui față de Plahotniuc, de faptul că, la fel ca la mafioți, a fost învestit premier în miez de noapte, arată acuzator spre Plahotniuc atunci cînd vine vorba despre acte de corupție, abuzuri ale guvernării PDM și chiar despre uzurparea puterii în Stat. În urmă cu ceva timp, s-a scris despre monopolul la exportul miezului de nucă, controlat de un apropiat al lui Filip. Puțini cunosc însă că apetitul fostului premier era mult mai mare și gestiona afaceri ilegale care îi aduceau venituri de milioane de euro lunar. (va urma)

Mihai CONȚIU