OSCE SPERĂ CĂ O NOUĂ RUNDĂ DE NEGOCIERI PRIVIND CONFLICTUL TRANSNISTREAN VA AVEA LOC ÎN MAI

O nouă rundă de negocieri pentru rezolvarea conflictului între Republica Moldova şi regiunea separatistă prorusă Transnistria, situată la frontiera cu Ucraina, ar trebui să aibă loc în mai, a declarat OSCE pentru AFP.

"Sperăm într-adevăr să avem viitoarea sesiune de negocieri în mai", a declarat Jennifer Brush, şefa misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova.

OSCE desfăşoară aceste negocieri care au loc în formatul 5+2, reunind Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, cu Statele Unite şi Uniunea Europeană ca observatori. Întrerupte timp de şase ani, aceste negocieri s-au reluat în 2011, dar o nouă rundă de negocieri prevăzută în aprilie nu a avut loc.

Potrivit lui Brush, această amînare a fost cauzată de o problemă tehnică legată de o lege moldovenească care ar fi afectat industria Transnistriei. "Această lege a fost retrasă, prin urmare nu mai există niciun motiv ca noua rundă de negocieri să nu aibă loc", a apreciat şefa misiunii OSCE. Ea a recunoscut că tensiunile din Ucraina vecină sînt un factor de incertitudine. "Dar noi apreciem că cele două părţi, precum şi mediatorii şi observatorii - ruşii, ucrainenii, OSCE, SUA şi UE - vor continuarea discuţiilor, prin urmare nu cred să mai fie vreun obstacol", a afirmat Brush.

De la destrămarea fostei URSS la începutul anilor 1990, Republica Moldova şi Transnistria se află în conflict. Un război scurt a avut loc între 1991 şi 1992 şi s-a soldat cu sute de morţi. Separatiştii din Transnistria au beneficiat atunci de susţinerea Rusiei, care îşi menţine încă militarii pe acest teritoriu, împotriva voinţei Chişinăului.

Transnistria nu este recunoscută internaţional. Republica Moldova speră să semneze în lunile următoare un acord de asociere cu UE. Preşedintele Nicolae Timofti, s-a declarat îngrijirat, la sfîrşitul lui martie, în legătură cu o eventuală repetare a scenariului din Crimeea în ţara sa.

Sursa: Mediafax