ORTODOCŞII DE RIT VECHI SĂRBĂTORESC ASTĂZI SCHIMBAREA LA FAŢĂ A MÎNTUITORULUI

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc astăzi Schimbarea la Faţă a Mîntuitorului Iisus Hristos, numită în popor şi Probajinile. În această zi oamenii merg la biserică pentru a sfinţi primii struguri, dar şi ca să-i pomenească pe cei răposaţi. Deşi sîntem în postul Adormirii Maicii Domnului, în această zi se face dezlegare la peşte, informează MOLDPRES.

Schimbarea la Faţă a avut loc pe muntele Tabor, cu 40 de zile înainte de patimile şi răstignirea lui Iisus Hristos. Scopul schimbării a fost acela de a-i întări pe ucenici în credinţa că Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu.

Schimbarea la Faţă este consemnată în Biblie de trei dintre Sfinţii Evanghelişti – Matei, Marcu şi Luca, ceea ce arată cît de importantă este această sărbătoare. Potrivit Sfintei Scripturi, Iisus a luat pe Petru, Iacov şi Ioan pe muntele Tabor, “s-a schimbat la faţă înaintea lor şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Şi iată un glas din nor zicînd: ”Acesta este Fiul Meu cel iubit, pe Aceasta ascultaţi-L!”. Şi, auzind, ucenicii au căzut cu faţa la pămînt şi s-au înspăimîntat foarte”.

În popor se spune că plantele culese de Schimbarea la Faţă au puteri de vindecare. Totodată, oamenii cred ca astăzi nu este bine să te cerţi cu nimeni, pentru că aşa vei face tot anul. Potrivit tradiţiei, cei care se roagă de Schimbarea la Faţă a Mîntuitorului, pentru a scăpa de vicii, cum ar fi abuzul de alcool, au toate şansele să se vindece.