ORIGINALITATEA LIBERALILOR DIN OPOZITIA KREMLINULUI

În capitala nordică a Rusiei, Sankt Petersburg a avut loc un act terorist teribil în care au decedat cel puțin 14 oameni și răniți mai mult de 50. În plus, a mai fost descoperită o bombă artizanală, mai puternică decît cea care a explodat, la o altă stație de metrou.

Acțiunea teroristă a fost bine planificată și ”ajustată” la vizita lui Putin la Sankt Petersburg. Acțiuni de acest gen și de asemenea proporții pot fi planificate doar de organizații teroriste serioase, motiv pentru care suspiciunile au căzut pe gruparea ”stat islamic”, organizație interzisă în Rusia. Sau de anumiți ceceni separatiști, care de asemenea au aderat la ”statul islamic”. Mai sînt și alți ”internaționaliști” radicali, ieșiți din Uniunea Sovietică, ulterior refugiați în Siria, care acum vor să se răzbune pe Moscova pentru implicarea ei în Orientul Apropiat.

Se poate discuta la infinit dacă decizia Rusiei de a se implica în conflictul sirian a mărit sau a scăzut riscurile teroriste în interiorul țării. Însă una din cauzele obiective care a determinat Moscova să se implice în conflictul respectiv rezidă anume în necesitatea de a îndepărta lupta cu terorismul de hotarele Rusiei. Principala versiune a actului terorist este clară, rămîne doar chestiunea cu organizatorii și executorii.

Fără îndoială acest lucru este înțeles și de liderii mai multor țări și ai organizațiilor internaționale, care nu au întîrziat să exprime condoleanțe și au propus Rusiei diferite ajutoare.

Pe acest fundal pare absolut originală atitudinea multor lideri ai așa-numitei opoziții ruse. În loc să încerce să exprime condoleanțe cetățenilor, aceștia au începu imediat să acuze ”regimul sîngeros al lui Putin” și serviciile speciale, cărora acest act terorist le-ar fi convenabil, pentru a restricționa anumite libertăți. Asemenea afirmații cinice ar putea să facă doar presa ucraineană și entuziaști din Twitter.

Faptul că în asemenea afirmații nu este nici o logică demonstrează cel puțin faptul că ei nu au nici o închipuire despre situația din Rusia. Însă asta nu-i împiedică. După cum nu-i jenează nici lipsa de respect elementar față de victimele actului terorist. Dacă ar fi vorba despre un caz separat, s-ar putea ignora acest fapt, însă atunci cînd în aşa mod se comportă auto-intitulații lideri de opoziție, începi să-ți pui întrebări, atît despre calitatea ei, cît și despre adevăratele ei scopuri.

După Diena, Lituania