ORICIT AR PAREA DE RIS, NU-I UN BANC!

Chişinăul îşi va depune candidatura în Proiectul „Capitala europeană a culturii”

Privindu-l din afară, cu obiectivitate, orice străin are serioase îndoieli cu privire la integritatea psihică şi, fireşte, morală a primarului Dorin Chirtoacă. Nu sînt presupuneri nefondate sau speculative întrucît astfel de constatări mi-au fost comunicate de mai mulţi vizitatori străini ai Chişinăului care l-au auzit şi văzut pe Chirtoacă. Unele dintre ieşirile lui te determină să-l crezi a fi de-a dreptul scelerat. Dincolo de toate astea, totuşi, este înzestrat şi cu un deosebit instinct de autoconservare, este extrem de duplicitar şi capabil să meargă pînă în pînzele albe cu cele mai murdare şi corupte complicităţi. Dar mai este şi de o cruzime şi o intoleranţă fără margini. Te şi miri cum a făcut omul acesta studii în Europa. Nu-i poţi spune că s-a dus bou la Paris şi s-a întors vacă. S-a dus un băiat cuminte şi s-a întors o fiară fascistă.

În zece ani, a transformat Chişinăul în groapa urbană de gunoi a Europei, iar anunţul că Chişinăul îşi va depune candidatura în Proiectul „Capitala europeană a culturii” m-a lăsat mască şi nu mă mai pot opri din rîs. Această absurdă intenţie demonstrează că simţul proporţiilor din raţionamentele lui Chirtoacă echivalează cu cele ale unui cerşetor lăsat să doarmă în scara unui bloc, imaginîndu-şi că e proprietarul blocului respectiv. E ca şi cum am vedea-o pe regina Marii Britanii făcînd muncă voluntară la un WC din Piaţa Centrală.

Această idee demnă de cascadorii rîsului este cu atît mai debusolantă cu cît vine în urma unei iniţiative emisă de actorul român Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu, care ar fi înaintat oraşul Chişinău ca potenţial candidat al Proiectului „Capitala Culturală Europeană", iar Chirtoacă a pus botul visător printre ruinele de străzi patronate de Primăria condusă de el. Păi poate compara Chirtoacă Chişinăul condus de el măcar şi peste cincizeci de ani cu Sibiul din România, care a fost capitală europeană? Probabil că actorul român n-o fi vizitat niciodată Chişinăului sau face băşcălie de Chirtoacă spre a vedea pînă unde merge cu inconştienţa sau chiar prostia! Pînă la infinit!

„Considerăm că antrenarea oraşului Chişinău într-un proiect cultural atît de important, este, în primul rînd, o oportunitate de a atrage o vizibilitate mare, atît la nivel regional, cît şi european. Sîntem convinşi că participarea Chişinăului în conceptul de Capitală Culturală Europeană va însemna, la nivel pragmatic, posibilitatea de creştere a potenţialului turistic al municipiului, dar şi a republicii în general”, se anunță în comunicatul de presă al Primăriei.

Pentru a aspira la o astfel de catalogare, Chişinăul trebuie să corespundă unor criterii şi obiective standard stabilite la nivelul UE. Ce din Chişinăul condus de Chirtoacă reuşeşte să corespundă standardelor europene? Străzile şi trotuarele desfundate, comerţul stradal cu vechituri, aerul puturos de la Ciocana, Pieţele oraşului, puzderia de gherete, construcţiile neautorizate sau autorizate pe ochi frumoşi care nu se încadrează unui plan arhitectural urban civilizat, modern sau raportate la ambianţa arhitecturală dată de clădirile istorice, imaginea generală a străzilor pe care circulă nişte hîrburi de troleibuze vechi de 50-70 de ani etc., etc.?

Dacă este să ne referim la oraşele model care au primit o astfel de nominalizare, atunci trebuie să precizăm că acestea au reuşit să îmbine obiectivele locale specifice cu standardele europene civilizate. În aceste cazuri titulatura de Capitală europeană a culturii a acţionat ca un catalizator ce a produs o schimbare majoră a oraşului sau a unei zone a oraşului, a determinat o creştere semnificativă a respectului de sine şi a mîndriei faţă de oraş în rîndul cetăţenilor, o implicare mai mare în raport cu oferta culturală a oraşului, în special a unor categorii de public a căror participare e mai puţin probabilă, a stimulat dezvoltarea unor noi oferte culturale, a unor noi competenţe şi a unor noi oportunităţi pentru artişti şi pentru organizaţiile culturale, conturînd o mai bună înţelegere şi un profil mai bine definit la nivel internaţional, care se traduc adesea prin dezvoltarea turismului şi o reputaţie mai bună.

Acum înţelegeţi de ce este de tot rîsul ambiţia aceasta prostească şi fudulă a lui Chirtoacă? Măgarului îi lipseşte tichie de mărgăritar, iar lui Chirtoacă îi lipsesc mult prea multe! Înţelege cineva cît ar trebui să se ruşineze de ei înşişi moldovenii doar din simplul motiv că l-au votat pe Chirtoacă primar şi pe Ghimpu deputat?

Mihai CONŢIU