Orhideea – regina plantelor de interior

Pentru că se apropie 8 Martie, ziua în care femeia e răsfățata, am observat o tendință în materie de cadouri și nu știu cui i se datorează aceasta – bărbaților care renunță la clasicele buchete de flori sau femeilor care sunt de-o vreme încoace dependente de ele, mă refer la florile de cameră și mai exact la orhidee? Orhideele se bucură de o popularitate imensă în lumea de astăzi. Sunt revelația ultimilor ani în materie de plante de interior, pentru că mulți dintre noi le consideră o plantă fragilă, cu viață scurtă. De fapt, planta ne poate minuna cu rezistența florilor cîte 3-4 luni, în cazul în care îi sunt create condițiile dorite de umiditate, căldură și lumină.

 Floarea iubirii (pentru că așa i se spune) și a cadourilor de 8 Martie, va trona satisfăcînd și anul acesta multe femei care așteaptă cu nerăbdare să-și reînnoiască colecția de orhidee. Una dintre acestea va fi și Mihaela din Chișinău, care are peste 20 de specii de  “copii”, așa cum le spune ea orhideelor sale și care, nefiind avizată în domeniul floristic, reușește să aibă grijă minuțios de aceste plante exotice. “De fapt, prima mea orhidee am primit-o în dar de la o prietenă, de ziua mea de naștere, la 27 de ani, m-am uitat la floare cam sceptică, fiindcă erau cam rare la noi în Moldova și nu cunoșteam cum trebuie să am grijă de ele și, în general, cît de rezistente sunt. Așteptam să-i treacă florile și s-o arunc. Dar totul a fost invers. Fiind o fire curioasă și plăcîndu-mi să aflu mereu ceva nou, am hotărît s-o las și să-i urmăresc evoluția”, ne spune Mihaela.

Sunt flori rafinate pe care mulți le consideră pretențioase și care se cresc greu, dar care de fapt sunt destul de rezistente și pot supraviețui mulți ani în ghivece dacă sunt îngrijite corect. “Într-adevăr, cînd am primit prima orhidee nu știam cînd s-o ud și unde s-o pun ca să-i priască, dar datorită internetului am aflat cum pot avea grijă de ea și s-a dovedit a fi o floare obișnuită, doar care necesită atenție și mai important, multă dragoste.”,ne mai spune ea.

Speciile de orhidee au nevoie, totuși, de o îngrijire mai specială şi iată cîteva sfaturi practice din partea Mihaelei: “ În primul rînd, la procurarea unei noi orhidee regula de aur ar fi izolarea plantei de celelalte pentru cel puțin 2 săptămîni, timp în care vom observa dacă planta nu suferă de ciuperci, boli și dacă nu este infestată. Pentru a scuti planta de un șoc în plus (socul adaptării și socul transplantării) e bine să o transplantăm în scoarța nouă și să o prelucram cu fungicid sistemic, imediat după procurare, iar pentru o transplantare corecta vom scoate orhideea din scoarța veche o vom lasă un pic în apă pentru a vizualiza mai bine care rădăcini sunt viabile, vom tăia rădăcinile uscate și cele moi (putrede) și fiecare incizie se va prelucra cu cărbune activat pisat.

Pînă a doua zi, se lasă să se cicatrizeze inciziile. Apoi o punem în scoarța nouă. După transplantare, planta se va uda peste 2-3 zile. Udarea orhideelor se face prin metoda scufundării. Se scufundă vasul mai mult de jumătate pe 20-30 de minute. Se scurge apoi apa rămasă. O altă metodă de a uda orhideele ar fi dușul călduț, însă aceasta necesită o anumită atenție și anume să nu rămînă apa stagnată între frunze, fiindcă anume acolo este centrul de creștere care ar putea putrezi și asta reprezintă moarte sigură a plantei. De aceea, dacă alegeți această metodă, după duş, ștergeți cu un șervețel uscat toată apa care a rămas între frunze. În rest, orhideelor le place să le fie căptușita scoarța la suprafață cu mușchi sfagnum deoarece le menține umiditatea și dacă aerul din locuința dvs. este prea uscat e bine să le pulverizați frunzele, iarăși, cu atenție, ca să nu stagneze apa între frunze. După ce planta a terminat să mai înflorească aveți două opțiuni: să tăiați tija florală la al treilea nod, numărînd de jos în sus, și atunci planta va da ramificații noi din unul din noduri sau să tăiați tija de la primul nod de jos, astfel planta va face o tijă nouă. Din experiența mea, consider că e mai bună a doua variantă, deoarece înflorirea pe o noua tijă e cu mult mai bogată și spectaculoasă. Personal, le țin sus pe dulapuri (le place lumină multă, însă nu directă), nu pentru că așa trebuie, ci pentru că pe lîngă ăștia 20 și... de “copii”, mai am doi care tare sunt curioși de felul lor.”

Orhideea este un cadou bun în orice situație. Felul lor romantic se transformă într-un cadou minunat pentru o femeie, ce știe să iubească oricum și oricînd, care știe să fie și romantică, dar și prietenoasă. În Grecia antică, orhideea era asociată frecvent cu un stimulent al libidoului, iar femeile credeau că dacă partenerii lor mănîncă flori de orhidee în timpul sarcinii, s-ar fi născut un băiat, iar dacă viitoarea mamă ar fi servit mici petale de orhidee, nou-născutul va fi o fetiţă, sursă www.csid.ro. În China, înfățișează rafinamentul, cultura, dar și puritatea gîndului. În Occident, a fost dintotdeauna un mesaj destinat celei mai prețioase ființe din viața fiecăruia, dovada unui sentiment puternic.

Florile sunt într-adevăr perfecte pentru Ziua Femeii, deoarece oricît de tînără sau mai puțin tînără ar fi femeia căreia îi este dăruită, ele simbolizează înțelepciunea. Tot Mihaela ne mai spune că: “Acum că am atîtea flori și sunt pasionată de ele, le fac și eu cadou, doar că numai celor ce știu că le plac și vor avea grijă de ele. Soțul meu știe de pasiunea mea și vede cum “tremur” la fiecare butonaș care e pe cale să înflorească, de asta se străduieşte, cînd are ocazia, să mă fericească cu cîte o floare nouă. Spre exemplu, ultima orhidee a fost de un galben deschis, care miroase a narcisă doar în prima parte a zilei.”

Așadar, stimați bărbați, la cît de frumoase și înțelepte sunt femeile Moldovei noastre, cred că merită, măcar o dată pe an, să fie răsfățate exotic? Iar dăruind o astfel de floare a iubirii, cu siguranță vă va fi apreciat cadoul care semnifică dragostea, frumusețea și puterea, precum e femeia.

 

Delia Testemițanu, studentă anul IV, Jurnalism, USM