Orfanii de azi devin bolnavii mintal de miine. Rezultatele studiului realizat in orfelinatele din Romania prezintă efectele asupra sanatatii mintale a copiilor institutionalizati

Ultimele rezultate ale cercetării de lungă durată din cadrul proiectului Bucharest Early Intervention Project (BEIP) în care au fost analizaţi copii orfani din România arată riscurile sociale şi psihiatrice resimţite de copiii ce sunt separaţi de părinţi. Conform specialiştilor, diferenţele de comportament apar la vîrsta de 16 ani. Studiul, denumit Bucharest Early Intervention Project (BEIP), a fost conceput astfel încît să examineze efectele instituţionalizării asupra dezvoltării creierului şi comportamentului copiilor şi să determine dacă aceste efecte pot fi remediate în cazul dezinstituţionalizării, în acest caz plasamentul în asistenţă maternală sau în familie. Conform Science Daily, BEIP a arătat anterior că lipsa comunicării sociale şi neglijarea copiilor din cadrul orfelinatelor poate duce la probleme cognitive, precum: depresie, anxietate, comportament disruptiv sau afecţiuni asociate deficienţei de atenţie. 

Studiul amplu a fost demarat în 2000 de către trei cercetători: Nathan Fox, de la University of Maryland, Charles Nelson, de la Harvard University, şi Charles Zeanah, de la Tulane University. Cercetările iniţiale au arătat că amplasarea copiilor în familii de asistenţă maternală poate diminua din aceste efecte dacă este realizată de la vîrste fragede. Ultimele rezultate ale studiului publicate recent în jurnalul JAMA Psychiatry prezintă efectele asupra sănătăţii mintale a copiilor instituţionalizaţi ce tranziţionează către adolescenţă. Analizele asupra copiilor de 8, 12 şi 16 ani prezintă diferenţele de dezvoltare ale copiilor ce au rămas în orfelinate şi cei ce au fost aleşi pentru a fi amplasaţi în familii de asistenţă maternală.