ORDIN DUR AL MINISTERULUI EDUCATIEI, INAINTE DE PRIMA ZI DE SCOALA

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării atenționează că colectarea plăților informale în sistemul educațional este interzisă.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării aduce la cunoștință ordinul nr.1074 din 29 august 2019 „Cu privire la unele acțiuni de prevenire și combatere a fenomenului colectărilor plăţilor informale în sistemul educaţional”. Acesta a fost emis în vederea prevenirii și combaterii coruperii cadrului didactic și a fenomenului corupției în instituțiile de învățămînt.

"Părinții nu trebuie să achite sume ilegale, iar copiii trebuie să se afle la școală într-un mediu bazat pe corectitudine, profesionalism și siguranță, pentru că doar așa ei vor deveni adulți intoleranți la corupție și responsabili de propriile acțiuni. Meseria de cadru didactic este și trebuie să fie o profesie prestigioasă și de onoare, iar acuzațiile de corupție dăunează acestui obiectiv", afirmă cei de la Ministerul Educației.

Totodată responsabilii de la Educație atrag atenția cadrelor manageriale/didactice ale instituțiilor de educație despre necesitatea reacționării prompte şi întreprinderii tuturor măsurilor necesare în vederea prevenirii și contracarării fenomenului corupțional în cadrul instituțiilor de educație prin examinarea și elucidarea situațiilor concrete de implicare a subiecților în cazuri de corupție, precum și prin sesizarea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, după caz, a Centrului Naţional Anticorupţie a oricărei tentative de abatere de la prevederile în materia interzicerii colectărilor plăților informale.

"Totodată, reiterăm obligația personalului instituțiilor de educație de a întreprinde măsuri de informare, educare şi propagare în rîndurile elevilor, părinților/ reprezentanților legali ai elevilor şi copiilor despre ilegalitatea şi inadmisibilitatea inițierii şi instigării la colectarea oricăror fonduri", precizează responsabilii din cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

 "Solicităm tuturor instituțiilor educaționale să se manifeste în calitate de exemplu de transparență și integritate. Mizăm în continuare pe o mare implicare a instituțiilor din domeniile de activitate ale ministerului în lupta cu fenomenul corupției în educație", menționează responsabilii din Educație.

Sursa: sputnik.md