ORBAN: ESTE "NEDREPT" CA SUA SI TARILE ARABE BOGATE NU PRIMESC MAI MULTI REFUGIATI

Premierul ungar Viktor Orban, adeptul unei linii dure în chestiunea migraţiei, a declarat vineri că este "nedrept" că anumite ţări, printre care SUA şi statele arabe, nu primesc mai mulţi refugiaţi şi lasă această sarcină în seama Europei, relatează AFP.

"Este nedrept că SUA nu primesc decît 10.000-15.000 de refugiaţi. Este nedrept că Israelul nu primeşte niciunul, că Australia nu primeşte niciunul, că ţările arabe bogate tergiversează şi că toată lumea se îndreaptă spre Europa", a afirmat Orban la Radio Kossuth.

"Ungaria consideră că, fără SUA, Rusia, China şi ţările arabe bogate, nici cea mai mică propunere pentru soluţionarea crizei imigranţilor nu poate fi viabilă", a subliniat el.

Orban, a cărui ţară a fost tranzitată de aproape 300.000 de imigranţi de la începutul anului, a pledat miercuri la ONU pentru un sistem de «cote mondiale» menit a «împărţi povara» migratorie. El nu a numit însă ţări.

Premierul ungar a mai spus încă o dată vineri că imigranţii care ajung cu miile în Europa sînt simpli «refugiaţi economici». "Dacă viaţa lor nu este în pericol şi au ajuns într-o ţară sigură, ar trebui să nu mai poată merge mai departe. Nu poţi fi un refugiat «ca la carte» alegînd ţara de destinaţie", a subliniat el.

Orban a mai spus că "imigranţii sînt cel puţin în proporţie de 80% tineri, un grup care seamănă mai mult cu o armată decît cu refugiaţi". Acest procent este contrazis de statisticile Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi şi de UNICEF, conform cărora o treime dintre refugiaţi sînt femei şi copii.

Un total de 3.667 de imigranţi au intrat joi în Ungaria, în mare majoritate din Croaţia, după care au fost conduşi spre Austria, de unde vor ajunge în Germania.

Sursa: Agerpres